priznala da u njemaačkoj vlada nije reagovala brzo

Angela Merkel poziva na ravnomjernu raspodjelu vakcina u svijetu

Ona se obraća forumu u trenutku kada njena vlada dobija kritike zbog spore kampanje vakcinacija u Njemačkoj zbog nedovoljne isporuke doza, i kada EU namjerava da počne bolje da kontroliše kako se vakcine proizvedene na njenoj teritoriji izvoze u druge regione i zemlje

2794 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas na "ravnomjernu" raspodjelu vakcina u svijetu u borbi protiv Kovida-19, u trenutku kada raste konkurencija između zemalja zbog smanjene ponude farmaceutskih laboratorija.

"Ono što je važno je da bude rarnopravna raspodjela... u ovom periodu slabe raspoloživosti vakcina", rekla je Merkel na Davos forumu koji se ove godine odvija virtuelno, prenosi agencija Frans pres.

Ona je priznala da je pandemija korona virusa otkrila znatne nedostatke u njenoj zemlji i da je ukazala na potrebu međunarodne saradnje na pitanjima kao što su vakcine.

"Za mene je još jasnije nego pre, da treba da se opredijelimo za multilateralni pristup i da protekcionizam neće riješiti probleme o pitanju pristupa vakcinama posebno", ocijenila je Merkel.

Rekla je da multilateralizam ne znači da se radi zajedno bilo kako, nego da se radi zajedno transparentno.

Ona se obraća forumu u trenutku kada njena vlada dobija kritike zbog spore kampanje vakcinacija u Njemačkoj zbog nedovoljne isporuke doza, i kada EU namjerava da počne bolje da kontroliše kako se vakcine proizvedene na njenoj teritoriji izvoze u druge regione i zemlje.

Merkel je priznala da u Njemačkoj brzina djelovanja vlade nije bila zadovoljavajuća, prenosi AP.

"Procesi su često postali mnogo birokratski i trajali dugo, tako da moramo na tome da radimo", rekla je Merkel.

Rekla je da su solidne finansije Njemačke dozvolile da pruži znatnu podršku privredi u pandemiji i da su se isplatila višegodišnja ulaganja u istraživanja.

Ali je dodala gdje Njemačka nije dobro izgledala, i da se to i danas vidi, a to je nedostatak digitalizacije društva koja počinje sa povezivanjem zdravstvenih kancelarija, koje se vidi u digitalizaciji administracije, obrazovnog sistema, kada se govori o nastavi i učenju na daljinu.

U podsticajnim mjerama će se voditi računa da se sredstva usmjere i na to, rekla je Merkel.

"Mi imamo dobar pojedinačni zdravstveni sistem ali kada je reč o zdravlju zajednice, i prevenciji, još nemamo dovoljnu otpornost", dodala je nemačka kancelarka.

Preporučujemo za Vas