POJAČANE ISTRAGE

Policija pretresa stanove porodice Navaljni u Moskvi

Pretresi su u sklopu istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije zbog "kršenja sanitarnih mjera" uvedenim zbog epidemije koronavirusa, a i poslije demonstracija pristalica Navaljnog prošlog vikenda

9286 pregleda 61 reakcija 12 komentar(a)
Policija ispred zgrade u kojoj je stan Navlajnog, Foto: Reuters
Policija ispred zgrade u kojoj je stan Navlajnog, Foto: Reuters

Ruska policija pojačala je istrage i pretrese povezane sa zatvorenim opozicionarom Aleksejem Navaljnim i njegovim rođacima, saopštio je danas tim Navaljnog nekoliko dana pred nove skupove protiv ruskih vlasti.

"Nisu mi dozvolili da kontaktiram advokata, provalili su mi vrata", izjavila je novinarima sa prozora stana supruga Navaljnog, Julija.

Policija je danas pretresla njihov stan u Moskvi, kao i prostorije organizacije Navaljnog - Fonda za borbu protiv korupcije, naveo je na Tviteru njegov saradnik Ljubov Sobol.

Direktor te organizacije Ivan Jdanov izjavio je da policija pretresla i stan brata Navaljnog.

Pretresi su u sklopu istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije zbog "kršenja sanitarnih mjera" uvedenim zbog epidemije koronavirusa, a i poslije demonstracija pristalica Navaljnog prošlog vikenda.

Zvaničnici Ministarstva su prije pretresa izjavili da su organizatori i učesnici nedozvoljenih skupova "stvorili prijetnju širenja koronavirusa" i dodali su neke osobe zaražene koronavirusom bile na protestu u Moskvi.

Ruski nadzorni organ za telekomunikacije - Roskomnadzor najavio je da će kazniti društvene mreže Fejsbuk, Instagram, Tviter, TikTok i JuTjub jer "nisu uklonili poruke u kojima se i maloljetnici pozivaju" na proteste podrške Navaljnom.

Nekoliko desetine hiljada ljudi širom Rusije u subotu je na nedozvoljenim protestima zatražilo oslobađanje Navaljnog, a policija je privela gotovo 3.900.

Navaljni je 17. januara uhapšen po dolasku u Rusiju iz Njemačke gdje se nekoliko mjeseci oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegove pristalice su pozvale na nove skupove u nedjelju.

Preporučujemo za Vas