Hiljade studenata protestovalo u Grčkoj uprkos zabrani okupljanja

Današnje demonstracije počele su dva dana poslije uvođenja opšte zabrane okupljanja više od 100 ljudi, do 1. februara. Policija je u utorak navela da je cilj mjere da se zaštiti javno zdravlje, a zemlja je od početka novembra pod mjerama zaključavanja usljed drugog talasa pandemije koronavirusa

4257 pregleda 0 komentar(a)
Protesti grčkih studenata protiv mjera Vlade, Foto: Reuters
Protesti grčkih studenata protiv mjera Vlade, Foto: Reuters

Gotovo 3.000 studenata, po računici policije, izašlo je danas na proteste u Atini, uprkos zabrani okupljanja, zbog prijedloga zakona o uvođenju policijskih patrola na univerzitetima.

U Solunu na sličnom skupu bilo je oko 1.500 ljudi, rekao je policijski izvor.

Ovo je treći protest studenata u posljednje tri nedjelje.

Današnje demonstracije počele su dva dana poslije uvođenja opšte zabrane okupljanja više od 100 ljudi, do 1. februara. Policija je u utorak navela da je cilj mjere da se zaštiti javno zdravlje, a zemlja je od početka novembra pod mjerama zaključavanja usljed drugog talasa pandemije koronavirusa.

"Ne policajcima na univerzitetima", uzvikivali su studenti sa maskama na licu. Oni su takođe tražili otvaranje univerziteta zatvorenih nekoliko mjeseci zbog "zaključavanja" usljed sprečavanja opasnosti od korone.

Kontroverzni prijedlog zakona predviđa specijalne policijske patrole koje bi, prema navodima vlade, osigurale bezbijednost visokih nastavnih ustanova gdje često izbija nasilje.

Međutim, studenti i rektori uzvraćaju da ta mjera ukida samostalni status univerziteta, što je princip koji važi u većini univerziteta u Evropi i prema kome policiji nije dozvoljeno da interveniše bez zahtjeva rektorata.

Prisustvo policije na univerzitetima je osetljiva tema u Grčkoj zbog krvave represije u novembru 1973. godine. Vojska i policija su tada intervenisale na Politehničkoj školi u Atini zbog studentskih demonstracija protiv vojne hunte.

Prijedlog zakona je naišao na kritike opozicije i medija zbog brojnih slučajeva policijske represije i zabrane okupljanja usljed pandemije koronavirusa.

Bonus video: