EU zavela nadzor izvoza vakcina za koronavirus, Zapadni Balkan izuzet

Evropska komisija i članice Unije trpe veliki pritisak i kritiku javnosti zbog sporosti u nabavci i primjeni vakcine za stanovništvo, a veliko nezadovoljstvo je izazvalo saznanje da je farmaceutska firma AstraZeneka isporučila ranije znatnu količinu vakcina Velikoj Britaniji mimo znanja vlasti EU

9542 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska unija je zavela nadzor i prethodno odobravanje izvoza vakcina protiv koronavirusa u veliki broj zemalja, uključujući Veliku Britaniju, ali je od toga izuzet Zapadni Balkan, saopštili su danas visoki zvaničnici Evropske komisije u Briselu.

Cilj mehanizma EU za uvid i odobravanje izvoza je da se onemogući prodaja vakcina protiv koronavirusa koje su namijenjene građanima Unije i proizvedene su u EU na temelju jasnih sporazuma s farmaceutskim kompanijama EU.

Potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis i evropska komesarka za zdravlje Stela Karijakidis su to saopštili novinarima i naznačili da nije riječ o "zabrani izvoza", već nužnosti da se ima jasan uvid kuda odlaze preko potrebne vakcine proizvedene u Uniji, od kojih će deo biti obezbijeđen i za Zapadni Balkan i siromašne zemlje u svijetu.

Evropska komisija i članice Unije trpe veliki pritisak i kritiku javnosti zbog sporosti u nabavci i primjeni vakcine za stanovništvo, a veliko nezadovoljstvo je izazvalo saznanje da je farmaceutska firma AstraZeneka isporučila ranije znatnu količinu vakcina Velikoj Britaniji mimo znanja vlasti EU.

EK je danas objavila i ugovor s AstraZenekom iz kojeg jasno proizilazi obaveza za ovu kompaniju da prvenstveno snabdijeva zemlje EU iz fabrika na evropskoj teritoriji, što je uprava ove firme dosad nastojala da opovrgne i tvrdila je da je Velika Britanija s AstraZenekom ranije od EU ugovorila velike količine vakcine.

Potpredsjednik EK Dombrovskis i komesarka Karijakides su naglasili da je ova mjera bila neizbježna jer je EU unaprijed izdvojila dvije milijarde i 900 miliona eura kao pomoć farmaceutskim kompanijama za istraživanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta za vakcinu protiv koronavirusa i navela da sada moraju biti "sigurni da se to vraća i ide na dobrobit" građana i poreskih obveznika EU kojima je ona odgovorna.

Uspostavljenim mehanizmom EK će tačno znati koliki su kapaciteti proizvodnje, količine doza vakcine i kojim zemljama EU i u svijetu se te vakcine prodaju, rekli su izvori EU.

EU je danas istovremeno usvojila spisak "tamno crvenih zona" najteže pogođenih koronavirusom u Evropskoj uniji, posebno zbog prodora novih varijanti virusa, a cilj je da se "obeshrabre nebitna putovanja, s tim da se izbegne zatvaranje granice unutar EU i opšte zabrane kretanja".

Mapa s ovim "tamno crvenim zonama" tek će biti objavljena, ali su se na njoj našla područja u kojima je zaraza koronavirusom dostigla 500 ili više slučajeva na 100.000 stanovnika u prosjeku tokom 14 dana.

Bonus video: