Vlasnik "Lidla" zvanično najbogatiji Njemac

Njegovo bogatstvo trenutno se procenjuje na 27,3 milijarde dolara i on je danas 54. najbogatija osoba u svijetu

6929 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlasnik poznatog maloprodajnog lanca Lidl, Diter Švarc (Dieter Schwarz), zvanično je najbogatiji Njemac.

Njegovo bogatstvo američki Blumberg trenutno procenjuje na 27,3 milijarde dolara i on je danas 54. najbogatija osoba u svijetu.

Ono što je interesantno za Švarca je da navodno živi skromnim životom i da strogo čuva svoju privatnost, prenosi Blic.

Švarc Grupa (Schwarz Gruppe), u čijem su sastavu Lidl i Kaufland, privatna je porodična firma, trenutno najveći diskonter i trgovac u Evropi i jedan od najvećih trgovaca na malo u svijetu po prihodima.

Otac Ditera Švarca, Jozef Švarc, je s partnerom 1930. godine osnovao firmu Švarc i Lidl (Schwarz&Lidl) za trgovinu južnim voćem.

Diter se školovao za trgovinu, uglavnom u kompaniji svog oca, od koga je firmu i naslijedio, a neko vrijeme se usavršavao u Americi.

Koncept mreže diskont trgovina razvio je upravo Diter Švarc pošto je 1973. godine ušao u firmu i to po ugledu na konkurentski Aldi.

Te je godine osnovao i svoju prvu diskont radnju u Ludvigshafenu na Rajni. Firmu je od oca preuzeo 1977. godine.

Zanimljivo je da je pravo na ime firme otkupio od očevog partnera, profesora Ludviga Lidla. Ime Švarc nije bilo pogodno za trgovine, jer je suviše direktno asociralo na Švarcmarkt (Schwarzmarkt) odnosno crno tržište.

Švarc navodno sjedi u kancelariji s običnim namještajem, naslijeđenim od oca. Rođen je i živi u Hajlbronu, gradu sa 100 hiljada stanovnika. Poznat je po lokalnim ulaganjima u obrazovanje, nauku i istraživanja.

Bonus video: