Pariz apeluje na Berlin da napusti Sjeverni tok 2 kao odgovor na hapšenje Navaljnog

Evropljani razmatraju usvajanje novih sankcija protiv Rusije ako ruski predsjednik Vladimir Putin nastavi sa represivnim mjerama protiv opozicije

3862 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta u Rusiji, Foto: REUTERS
Sa protesta u Rusiji, Foto: REUTERS

Francuska je danas pozvala Njemačku da napusti projekat gasovoda Sjeverni tok 2 sa Rusijom kao odgovor na hapšenje opozicionara Alekseja Navaljnog i gušenje demonstracija.

"Oduvijek smo govorili da izražavmo sumnju u vezi sa ovim projektom", rekao je državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon za za Frans Enter (France Inter).

SAD i više evropskih zemalja protiv su gasovoda Sjeverni tok 2, tvrdeći da će njegovim završetkom Evropa postati zavisna od Rusije.

Pitanje je na stolu i poslije navodnog trovanja Alekseja Navaljnog, njegovog hapšenja po povratku u Rusiju 17. januara i gušenja demonstracija pristalica Navaljnog.

Evropljani razmatraju usvajanje novih sankcija protiv Rusije ako ruski predsjednik Vladimir Putin nastavi sa represivnim mjerama protiv opozicije, navodi Frans pres.

Bon je upozorio danas da sankcije možda nisu dovoljne i da je projekat Sjeverni tok možda opcija koja može da se razmotri.

On je međutim dodao da bi takva odluka bila na Njemačkoj budući da gasovod Sjeverni tok stiže do Njemačke.

Radovi na izgradnji dionice gasovoda Sjeverni tok 2 u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Njemačke završeni su krajem decembra. Sjeverni tok 2 će ići gotovo istom rutom kao Sjevernitok, prelaziće ekonomske zone i teritorijalne vode pet zemalja - Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Ruska policija uhapsila je juče više od 5.300 demonstranta koji traže oslobađanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

Na proteste je, kao i prošlog vikenda, izašlo nekoliko desetina hiljada ljudi koji su skandirali slogane protiv predsjednika države Vladimira Putina.

Bonus video: