Aleksej Navaljni osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora

Moskovski gradski sud presudio je danas da Navaljni nije redovno izvještavao Federalnu kaznenu službu, te da se njegovi izgovori za nedolazak smatraju nedovoljnim

32665 pregleda 391 reakcija 63 komentar(a)
Navaljni prije saslušanja, Foto: REUTERS
Navaljni prije saslušanja, Foto: REUTERS

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni osuđen je danas na dvije godine i osam mjeseci zatvora, nakon što je prekršio uslovni otpust.

On je 2014. osuđen na tri i po godine zatvora, uslovno na šest godina, za prevaru i pranje novca. On te optužbe odbacuje kao politički motivisane.

Navaljni je dio kazne od tri i po godine odslužio je u kućnom pritvoru.

Moskovski gradski sud presudio je danas da Navaljni nije redovno izvještavao Federalnu kaznenu službu, te da se njegovi izgovori za nedolazak smatraju nedovoljnim.

Zbog toga je sudija odlučio da uslovnu preimenuje u zatvorsku kaznu.

Navaljni, jedan od najistaknutijih kritičara predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je na ruskoj granici 17. januara nakon povratka iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičok. On je za trovanje optužio predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Međutim, ruske vlasti negiraju da su umiješane u trovanje Navaljnog i odbile su da otvore krivičnu istragu, navodeći kao razlog nedostatak dokaza, iako su laboratorije u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj utvrdile da je bio izložen tom otrovu, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

On je kritikovao današnji sudski proces kao uzaludan pokušaj Kremlja da zastraši milione Rusa, a svoje hapšenje je pripisao Putinovom "strahu i mržnji", navodeći da će predsjednik Rusije ostati upamćem u istoriji kao "trovač".

Aleksej Navaljni
foto: Reuters

"Duboko sam ga uvrijedio time što sam preživio pokušaj ubistva koje je on naredio", kazao je Navaljni.

Podsjetio je da je Evropski sud za ljudska prava presudio da je nezakonito osuđen 2014. godine i da mu je Rusija platila odštetu na osnovu toga.

Uslovni period po presudi iz 2014. godine trebalo je da istekne u decembru 2020. godine. Nekoliko dana prije isteka tog perioda vlasti su mu dale rok od 24 časa da se javi nadležnom organu.

Navaljni i njegovi advokati navode da nije mogao da se javi u tom roku jer se tada još oporavljao u Njemačkoj od trovanja.

"Vratio sam se u Moskvu kada sam završio tretman liječenja. Šta sam drugo mogao da uradim", upitao je Navaljni na današnjem saslušanju.

Aleksej Navaljni
foto: Reuters

Hapšenje je prouzrokovalo proteste širom Rusije, a njegovi saveznici su pozvali pristalice da odmah protestuju protiv presude u centralnoj Moskvi.

Njegov advokat je najavio da će se Navaljni žaliti na presudu.

Aleksej Navaljni
foto: Reuters

Dok je sudija čitao presudu, Navaljni se okrenuo ka svojoj ženi Juliji i pokazao srce na staklu kojim je ograđen.

Bonus video: