Zapad: Neprihvatljiva presuda Navaljnom

Sud u Moskvi šalje Alekseja Navaljnog u zatvor na dvije godine i osam mjeseci

5598 pregleda 7 komentar(a)
Navaljni juče u sudnici u Moskvi, Foto: Reuters
Navaljni juče u sudnici u Moskvi, Foto: Reuters

Ruski sud izrekao je juče zatvorsku kaznu kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom u presudi za koju je ovaj opozicioni političar kazao da je rezultat mržnje i straha predsjednika Vladimira Putina.

Sud u Moskvi je osudio Navaljnog na tri i po godine zatvora, ali je njegov advokat kazao da će antikorupcionaški bloger odslužiti dvije godine i osam mjeseci zbog vremena koje je već proveo u kućnom pritvoru.

Presuda, koja je uslijedila nakon protesta na kojima su demonstranti tražili oslobađanje Navaljnog, dodatno će zategnuti odnose sa Zapadom, koji bi mogao uvesti sankcije Rusiji zbog ovog slučaja.

Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka okarakterisale su presudu neprihvatljivom i pozvale na hitno oslobađanje Navaljnog, a američki državni sekretar Entoni Blinken je kazao da će Vašington blisko sarađivati sa saveznicima kako bi Rusija snosila odgovornost.

„SAD su duboko zabrinute zbog odluke ruskih vlasti da osude opozicionara Navaljnog na dvije godijne i osam mjeseci zatvora“, naveo je u saopštenju Blinken. „Ponavljamo naše pozive ruskoj vladi da smjesta i bezuslovno oslobodi Navaljnog, kao i stotine drugih Rusa nepravedno zatvorenih proteklih nedjelja zbog upražnjavanja svojih prava, uključujući i pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje“, dodao je državni sekretar SAD.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je takođe pozvao na hitno oslobađanje Navaljnog i kazao da se o poštovanju ljudskih prava i demokratskih sloboda ne može pregovarati. „Osuda Alekseja Navaljnog je neprihvatljiva. Političko neslaganje nikada nije zločin. Pozivamo na njegovo hitno oslobađanje“, objavio je Makron na Tviteru.

Šef diplomatije EU Žozep Borel takođe je pozvao Rusiju da oslobodi Navaljnog navodeći da presuda predstavlja kršenje vladavine prava i osnovnih sloboda. Rusko ministarstvo inostranih poslova odbacilo je pozive za oslobađanje Navaljnog navodeći da nemaju veze sa realnošću i poručilo Zapadu da se ne miješa u unutrašnje stvari Rusije. „Ne miješajte se u unutrašnje stvari jedne suverene države. Preporučujemo da se svi bave svojim problemima“, navela je portparolka ministarstva Marija Zaharova.

Saveznici Navaljnog pozvali su međunarodnu zajednicu prije jučerašnjeg saslušanja da uvedu sankcije pripadnicima najužeg Putinovog kruga. Pristalice opozicionara su pozvale građane da se okupe u centru Moskve, mada je specijalna policija tamo već zauzela pozicije, prenio je Rojters.

Navaljni je uhapšen 17. januara zbog navodnog kršenja uslovne kazne nakon povratka iz Njemačke gdje se oporavljao poslije trovanja nervnim agensom. On tvrdi da su ruski tajni agenti pokušali da ga ubiju, što Kremlj negira.

Nakon hapšenja, Navaljni je na Jutjubu objavio snimak u kojem iznosi tvrdnje o Putninovom bogatstvu. Kremlj je saopštio da su navodi iz snimka, koji ima preko 100 miliona pregleda, lažni.

U fokusu jučerašnjeg saslušanja bila su navodna kršenja uslovne kazne izrečene Navaljnom nakon presude iz 2014. o pronevjeri. Navaljni tvrdi da je taj slučaj protiv njega politički motivisan. On je juče kazao da je zatvoren zbog toga što ga se Putin plaši kao političkog rivala.

„Neko nije želio da kročim na teritoriju moje zemlje kao slobodan čovjek. Svi znamo ko i zašto - mržnja i strah jednog čovjeka, koji živi u bunkeru, kojeg sam uvrijedio jer samo preživio kada je pokušao da me ubije“, kazao je Navaljni juče u sudnici.

Ispred suda, Rojtersovi novinari su vidjeli kako policija hapsi oko 70 pristalica opozicionara, koji su se okupili u znak podrške. Posmatračka grupa OVD-Info prijavila je oko 370 hapšenja.

Bonus video: