Borel: EU osuđuje presudu Navaljnom, neprihvatljiva je i politički motivisana

Borel je najavio da će EU na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova raspravljati "o implikacijama i mogućim daljim akcijama" u vezi ovog pitanja, prenijela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS)

4410 pregleda 8 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) osuđuje odluku ruskih vlasti da osudi Alekseja Navaljnog na zatvorsku kaznu i smatra je neprihvatljivom, jer je politički motivisana i u suprotnosti je sa međunarodnim obavezama Rusije o ljudskim pravima, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

"EU poziva ruske vlasti da poštuju svoje nacionalne i međunarodne obaveze da poštuju ljudska prava i obezbijede jednakost pred zakonom, uključujući pravo na pravično suđenje. EU ponavlja svoj poziv na hitno i bezuslovno puštanje Navaljnog, kao i svih građana i novinara koji su uhapšeni zbog ostvarivanja prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja", rekao je Borel.

Borel je najavio da će EU na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova raspravljati "o implikacijama i mogućim daljim akcijama" u vezi ovog pitanja, prenijela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Moskovski sud je juče osudio ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Navaljni je osuđen jer je prekršio uslovnu kaznu, dok je bio na liječenju u Njemačkoj nakon trovanja nervnim agensom novičok.

On je 2014. godine osuđen na uslovnu kaznu zbog navodnih finansijskih malverzacija, za koju je Evropski sud za ljudska prava 2017. godine utvrdio da je proizvoljna i očigledno nerazumna.

Bonus video: