predsjednik ukrajine potpisao ukaz

Zelenski zabranio tri televizije: Iznačene kao proruske

"Ti televizijski kanali su odavno zaboravili na novinarske standarde pošto su postali instrument rata protiv Ukrajine i dobijaju sredstva od Rusije. Zbog toga su one sada blokirane kako bi se zaštitila nacionalna bezbjednost", saopštilo je predsjedništvo Ukrajine

2605 pregleda 11 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zabranio je tri televizije označene kao proruske, u pokušaju borbe protiv uticaja Kremlja, saopštio je danas kabinet predsjednika.

Poslije odluke Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Zelenski je potpisao ukaz kojim se uvode sankcije protiv proruskog poslanika Tarasa Kozaka i osam kompanija koje on posjeduje, među kojima su tri televizije, 112 Ukrajina, Zik TV i Njuzoan (Newsone).

Iako te televizije zvanično pripadaju Kozaku, one se smatraju vlasništvom drugog proruskog poslanika Viktora Medvedžuka, bliskog predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji redovno posjećuje Kremlj.

"Ti televizijski kanali su odavno zaboravili na novinarske standarde pošto su postali instrument rata protiv Ukrajine i dobijaju sredstva od Rusije. Zbog toga su one sada blokirane kako bi se zaštitila nacionalna bezbjednost", saopštilo je predsjedništvo Ukrajine.

Kremlj je osudio tu odluke i ocijenio da ugrožava slobodu izražavanja.

Ukrajinsku odluku pozdravile su SAD.

Više od 13.000 ljudi poginulo je od 2014. godine u sukobu proruskih pobunjenika sa ukrajinskim snagama bezbjednosti na istoku te zemlje.

Preporučujemo za Vas