"podizanje zida tišine nije opcija"

Borel: Odnosi EU i Rusije na najnižem nivou zbog Navaljnog

Moskva smatra da su evropske kritike suđenja Navaljnom i represije na demonstracijama zbog hapšenja ruskog opozicionara "miješanje" u unutrašnje poslove

4847 pregleda 2 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Odnosi Rusije i Evropske unije su na "najnižem nivou" zbog slučaja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavio je danas u Moskvi šef evropske diplomatije Žozep Borel.

"Sigurno je da su naši odnosi veoma zategnuti, a slučaj Navaljni je najniža tačka" u odnosima, ocijenio je Borel na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, dodajući, međutim, da "podizanje zida tišine nije opcija".

Ne pominjući ime Navaljnog, Lavrov je izrazio spremnost na "razgovore o svakoj temi", istovremeno prebacujući na EU odgovornost za postojeće tenzije.

"Naš glavni problem je nedostatak normalnosti u odnosima Rusije i EU... to je nezdrava situacija koja ne služi nikome", rekao je Lavrov i poželio "iskren i detaljan" razgovor sa Borelom.

Moskva smatra da su evropske kritike suđenja Navaljnom i represije na demonstracijama zbog hapšenja ruskog opozicionara "miješanje" u unutrašnje poslove.

EU je osudila trovanje Navaljnog nervnim agensom prošlog ljeta i uvela je sankcije ruskim zvaničnicima zbog odbijanja Moskve da istraži taj slučaj.

Navaljni je u utorak osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne kada je prošlog ljeta hitno prebačen u Njemačku radi liječenja.

On je uhapšen 17. januara po povratku iz Njemačke gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom za šta je okrivio Kremlj. Ruske vlasti odbacuju te optužbe.

Preporučujemo za Vas