BORBA ZA MREŽU

Orbanovi ratnici na društvenim mrežama

Samo oko dvedeset odsto mladih Mađara glasa za vladajuću stranku Fides. Desničarsko-populistički premijer Viktor Orban to želi da promijeni – preko društvenih mreža i desničarskih influensera.

6014 pregleda 3 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Većina Mađara ima desničarski sistem vrijednosti“, kaže mlada Mađarica na video-snimku.

"Mi želimo da ti ljudi hrabro iznesu svoje mišljenje, ne samo kod kuće, za trpezarijskim stolom, već i na Fejsbuku“, poručuje hvaleći kurseve budipeštanske medijske agencije Megafon.hu. "Od Tebe pravimo profesionalnog Fejsbuk-ratnika", obećava instruktorka.

Već oko 500 Mađara se prijavilo za četvorodnevne, besplatne kurseve. Sa 200 kandidata su već obavljeni razgovori, a njih 90 bi trebalo da dobije materijal za obuku, navodi se u odgovoru na upit DW-a.

"Trenutno je sve zamrlo", kaže osnivač Megafona, Ištvan Kovač na video snimku, pred praznim stolicama u prostorijima svoje agencije, "zbog pooštrenih mJera u borbi protiv pandemije". Kovač tvrdi da se "neprofitna organizacija" isključivo "Privatno finansira", te da nikakav javni novac ne ide za projekat školovanja "ratnika na društvenim mrežama", koji je nezavisan od stranaka i političkih organizacija.

Fidesova ratna soba?

Međutim, Kovač je izdanak podmlatka stranke Fides i već je uveliko aktivan u kampanji za parlamentarne izbore, koji se održavaju sledeće godine. "Izbori će se odlučivati na Fejsbuku", naglašava osnivač Megafona, "i tamo moramo da budemo bolji od lJevičara".

Kovač ne samo da pripada vladajućoj stranci, već je i u rukovodstvu budipeštanskog “Centru za osnovna prava”, fondaciji koja igra važnu ulogu u komunikaciji Fidesa, kaže za DW advokat i stručnjak za medijsko pravo Gabor Poljak. Ona se finansira javnim novcem i u prošlosti je kreirala otvoreno “militantne kampanje”, kaže Poljak, osnivač centra za istraživanje medija Mertek.

I zaista, Ištvan Kovač voli jake reklamne slogane, on govori o “cunamiju ljevičarsko-liberalnog mišljenja”, koji mora da se zaustavi. Sebe vidi kao dio “svjetske konzervativne revolucije” à la Tramp. Od Amerikanaca je, kaže, naučio kako se koriste društveni mediji.

Ciljna grupa mladi glasači

Uz pomoć Fides-influensera sada bi trebalo dopreti do Mađara koji se informišu "putem pametnih telefona dok čekaju u redu", objašnjava Kovač. Dakle radi se o mladim ljudima. Oni su do sada zaobilazili mađarsku vladajuću stranku.

Prema podacima instituta za ispitivanje javnog mnjenja Medián, samo 22 odsto glasača mlađih od trideset godina je svoj glas davalo Fidesu. Tradicionalni glasači šefa vlade, Viktora Orbana, i dalje su "stariji ljudi, koji žive u malim selima, kao i manji broj visoko obrazovanih", objašnjava Andraš Biro-Nagi, direktor instituta za politička istraživanja Policy Solutions u Budimpešti.

Posljednjih mjeseci Fides je izgubio i pola miliona birača. Razlog za to je briselska seks-afera sa Jožefom Šajerom. Fidesovog poslanika u Evropskom parlamentu uhvatila je policija na jednoj ilegalnoj gej-seks-žurci.

Ne samo da je prekršio korona-propise, već je u rancu imao i drogu. Porodični čovjek je preko oluka pokušao da pobjegne. "To što je učinio naš kolega Jožef Šajer nije u skladu sa vrijednostima naše političke zajednice“, kratko je prokomentarisao premijer Orban. Šajer je napustio stranku.

Ta afera je u potpunoj suprotnosti sa "konzervativnom porodičnom politikom" nacionalno-konzervativne stranke, "koju Fidesovi glasači naročito cijene", naglašava Andraš Biro-Nagi. Prvi put od Orbanove ubjedljive pobjede 2010. godine, opozicione stranke, koje ujedinjene izlaze na izbore protiv šefa mađarske vlade, mogle bi da pobijede, pokazuju nedavne ankete.

"Fidesove slabe tačke" su uništeni zdravstveni sistem, što je naročito postalo vidljivo tokom korona krize, kao i privredne posljedice pandemije, objašnjava direktor instituta Policy Solutions.

Borba za mrežu

Mađarska vladajuća stranka, doduše, sa oko 500 novina, radio stanica i televizija, objedinjenih pod krovom jedne fondacije, raspolaže sa velikom medijskom moći.

"Ali ta mašinerija je centralizovana", smatra stručnjak za medije Gabor Poljak. Vladanje "odozgo" nije adekvatno ni za socijalne medije, ni kada je riječ o mladima. Poljak zato vjeruje da je agencija Megafon.hu "osuđena na propast". "Ne može ni iz čega da se stvori digitalni Fidesov svijet", kaže. Agresivni pokušaj osvajanja terena na internetu “nastavlja da dijeli društvo”, smatra Poljak.

Od početka pandemije članovi vlade više vole video poruke na Fejsbuku, nego konferencije za novinare, na kojima se postavljaju pitanja. U budimpeštanski vladajući stil se ne uklapaju nikakvi nekontrolisani akteri.

Nakon što su Fejsbuk i Tviter blokirali naloge bivšeg predsjednika SAD, Donalda Trampa, mađarska ministarka pravosuđa Judit Varga se žalila da je američka kompanija "tajno i iz političkih razloga" i njen Fejsbuk profil učinila manje vidljivim za korisnike. I "državni funkcioneri" bi mogli da budu "isključeni iz onlajn-prostora", kazala je i najavila da će regulisati rad internet-giganata. "Tehnološki giganti mogu da odluče ishod izbora", istakla je i dodala da mejnstrim-društveno-medijske-platforme "ograničavaju vidljivost konzervativnih, desničarsko nastrojenih mišljenja".

Preporučujemo za Vas