POLICIJA IZNOSI DOKAZE PRED SUDOM

Malta: Bomba kojom je ubijena Dafne Karuana Galicija aktivirana s broda?

Kako navodi Rojters, na video snimku nadzornih kamera vidi se brod, čiji su vlasnici braća Deđorđo, kako kreće na putovanje oko osam časova ujutru, na dan kada je ubijena malteška novinarka
126 pregleda 2 komentar(a)
Dafne Karuana Galicija, Foto: Reuters
Dafne Karuana Galicija, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2017. 20:20h

Bomba kojom je ubijena istraživačka novinarka sa Malte, Dafne Karuana Galicije najvjerovatnije je aktivirana pozivom sa broda, kažu istražitelji, prenosi Tanjug.

Karuana Galicija (53), koja se borila protiv korupcije u zemlji, stradala je 16. oktobra u eksploziji bombe koja je postavljena ispod njenog automobila, u blizini njene kuće u selu Bidnija.

Braća Džordž i Alfred Deđorđo, stari 55 i 53 godine, i Vinskent Muskat, uhapšeni su ranije ovog mjeseca zbog sumnje da su povezani sa ubistvom.

Trojica osumnjičenih, koji su poznati policiji, izjasnili su se da nisu krivi.

Policija je počela da izlaže svoje dokaze protiv njih trojice pred malteškim sudom, koji će odlučiti da li će narediti suđenje.

Jedan od glavnih istražitelja za taj slučaj Kit Arnaud pred sudom je iznosio početne dokaze protiv trojice osumnjičenih za ubistvo.

Arnaud je opisao kako se tim američkog Federalnog istražnog biroa, kojeg je dovela vlada Malte kako bi pomogao u rješavanju zločina, fokusirao na telefonski broj, na koji je poslata tekstualna poruka u vrijeme eksplozije u naselju Bidnija.

Podaci sa mobilnog telefona nagovještavaju da je uređaj aktiviran pozivom kod obale Malte.

Kako navodi Rojters, na video snimku nadzornih kamera vidi se brod, čiji su vlasnici braća Deđorđo, kako kreće na putovanje oko osam časova ujutru, na dan kada je ubijena malteška novinarka.

Kasnije se vidi da je brod i dalje na moru u 14:50 sati i da ništa nije radio u vrijeme eksplozije, prije nego što se vratio u luku.

Arnaud je rekao da je policija već prisluškivala telefon Džordža Deđorđa u vrijeme ubistva i da ga je čula da pita dvije osobe da dopune kredit na moblnom telefonu u vrijeme eksplozije.

On nije pružio dodatne detalje, ali lokalni mediji su javili da je moguće da je isti broj telefona korišćen za aktiviranje bombe.

Saslušanje povodom ubistva novinarke nastavlja se sjutra. Malteška novinarka blogerka istraživala je navode o korupciji i pranju novca najmoćnijih ljudi Malte, među kojima je bio i sam premijer Muskat i njegovi najbliži saradnici.

Preporučujemo za Vas