Rusija: Širom zemlje okupljaju se studenti i radnički kolektivi u znak podrške Putinu

Međutim, svjedočenja učesnika sugerišu da performansi, koji u većini slučajeva krše sva pravila fizičkog distanciranja i nošenja maski, teško da su spontani izliv ljubavi prema lideru zemlje u posljednjoj 21 godini

10730 pregleda 9 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Poslije antivladinih protesta koji su zahvatili Rusiju krajem januara i početkom februara, dolazi sasvim drugačiji trend. U više gradova širom zemlje okupljaju se studenti i radnički kolektivi da snime koreografisane video spotove u znak podrške predsedniku Vladimiru Putinu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Na Uralu, u Sibiru i gradovima oko Moskve zaposleni su navukli uniforme fabrika i složno mahali rukama uz zvuke patriotske muzike i slogane poput "Putin je naš predsjednik!" i "Vladimire Vladimiroviču, mi smo s vama!"

Vladine novine Rosiskaja gazeta ushićeno pišu: "Fabrički radnici, dobrovoljci, sportisti, zaposleni u velikim preduzećima i ljudi koji jednostavno nisu ravnodušni snimaju video obraćanja Vladimiru Putinu s riječima zahvalnosti."

Međutim, svjedočenja učesnika sugerišu da performansi, koji u većini slučajeva krše sva pravila fizičkog distanciranja i nošenja maski, teško da su spontani izliv ljubavi prema lideru zemlje u posljednjoj 21 godini.

Studenti Moskovskog pravnog fakulteta kažu da su dobili identične poruke koje za njih 50 nude priliku da učestvuju u događaju koji će biti prikazan na nacionalnoj televiziji i poziv za sastanak s poslanicima donjeg doma parlamenta, Državne dume, koja je bila suorganizator događaja.

To će biti događaj "u znak podrške našoj zemlji kao lideru u borbi protiv COVID-a", navodi se u kopiji poruke koju je podijelio jedan od studenata i koju je na internetu objavio opoziciono orijentisani studentski časopis DOXA.

Međutim, kada su stigli u moskovski hotel gdje je trebalo da bude snimljen kratak spot, izvijestila je DOXA, postalo je jasno da događaj nema puno veze s pandemijom. Umjesto toga, studenti su bili postavljeni pred veliki ekran na kojem su išli pro-Putinovi slogani, dok je od njih traženo da ih uzvikuju uz mahanje ruskim zastavama.

Predstava u Moskvi bila je samo jedan od mnogih provladinih događaja u očiglednom odgovoru države na proteste održane 23. januara, 31. januara i 2. februara na kojima je traženo puštanje zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Uoči svakog protesta, ruske vlasti su sprovodile represivne akcije protiv opozicionih aktivista i pokrenule mjere protiv platformi društvenih medija sa sadržajem kojim se izražava podrška Navaljnom. Na aplikaciji TikTok napravljenoj u Kini takvi sadržaji su imali najmanje 100 miliona pregleda.

Rusko regulatorno tijelo za komunikacije zahtijevalo je da TikTok ukloni sadržaj i zaprijetilo velikim novčanim kaznama protiv svake platforme koja objavljuje materijal s pozivima na proteste. Međutim, haštag #SlobodaZaNavaljnog se povezivao sa sve više sadržaja i čini se da su upozorenja vlasti samo podstakla viralan trend.

Tada su počele proputinovske parade, a pojavio se i rivalski haštag #PutinJeNašPredsjednik.

U Barnaulu su radnici fabrike azbesta svoj koreografisani spot objavili na Instagram stranici kompanije s natpisom: "Ovo je naša zemlja, naš građanski stav i naš izbor!"

U Samari se nekoliko desetina školske djece okupilo na fudbalskom stadionu, gdje su plesali uz pjesmu popularnog rok benda Ljube. Na početku spota pojavljuje se čovjek koji kaže: "Mladi su srce i motor naše domovine. Omladina Samare u potpunosti podržava Putina, našeg predsjednika!"

Prvi takav performans dogodio se u Jekaterinburgu, gdje je nekoliko stotina radnika plesalo u skladištu onlajn supermarketa Sima-Lend uz istu pjesmu Ljube. Vlasnik Sima-Lenda, Andrej Simanovski, rekao je za lokalni informativni portal E1.ru da je "prosto želio" da snimi spot i da to nema nikakve veze s talasom protesta koji je potresao Rusiju.

Međutim, anonimni učesnik događaja kasnije je za isti portal rekao da su radnici prvobitno zamoljeni da učestvuju u video spotu za proslavu povratka na posao poslije nekoliko nedjelja rada na daljinu zbog koronavirusa.

"Niko nas nije upozorio na pjevanje o Putinu. Nisu nam dali izbora", rekao je zaposleni.

Druga učesnica Olga Poltaranova iznijela je drugačiji stav.

"Da, igrala sam. Da, samovoljno. Da, volim Putina. Tako da odj…te s vašim mišljenjima", napisala je na ruskoj društvenoj mreži VK.

Bonus video: