u slučaju da se uvedu u oblastima koje stvaraju rizike po rusku privredu

Lavrov: Rusija spremna da raskine veze sa EU ako se uvedu sankcije

„Ne želimo da se izolujemo od globalnog života, ali moramo biti spremni na to. Ako želite mir, onda se pripremite za rat“

16217 pregleda 434 reakcija 21 komentar(a)
Lavrov, Foto: Rojters
Lavrov, Foto: Rojters

Rusija bi mogla da prekine veze sa EU ako ona nastavi s planom uvođenja novih sankcija zbog Alekseja Navaljnog. To najavljuje Sergej Lavrov.

A Žozep Borel ocjenjuje da Rusija želi da podijeli Zapad..

U isječku intervjua u programu pod nazivom „Solovjov-život“ objavljenog na Telegramu, a koji je podijelilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov na pitanje „Idemo li ka raskidu sa EU“, odgovara da je Rusija spremna da to učini u slučaju da se sankcije uvedu u oblastima koje stvaraju rizike po rusku privredu.

„Polazimo od činjenice da smo spremni – u slučaju da ponovo budu uvedene sankcije u nekim sektorima koji stvaraju rizike za našu ekonomiju, uključujući u najosetljivijim sferama“, rekao je Lavrov i dodao: „Ne želimo da se izolujemo od globalnog života, ali moramo biti spremni na to. Ako želite mir, onda se pripremite za rat.“

Kompletan intervju trebalo bi da bude objavljen kasnije tokom dana.

Borel: Za Rusiju je demokratija egzistencijalna prijetnja

U odvojenom intervjuu objavljenom u listu „Izvestija“, takođe danas, ruski stalni predstavnik pri EU Vladimir Čižov rekao je da će se pregovori Rusije i EU nastaviti.

On je ujedno ocijenio da je posjeta Žozepa Borela Moskvi „pozitivan znak“.

Taj komentar je uslijedio nakon što je šef diplomatije EU u utorak izjavio da vjeruje da Rusija želi da se „otcijepi od Evrope“ i podijeli Zapad. „Ruska vlada ide zabrinjavajućim, autoritarnim putem“, rekao je Borel.

„Čini se da gotovo nema mjesta za razvoj demokratskih alternativa... Oni su nemilosrdni u gušenju bilo kakvih takvih pokušaja“, rekao je Borel pred Evropskim parlamentom.

On je takođe naglasio da Kremlj demokratiju vidi kao „egzistencijalnu prijetnju“.

Borelove izjave, koje je podržao predsednik Saveta EU Šarl Mišel, ukazuju na da EU zauzima tvrđi stav prema Moskvi, posle godina traženja boljih veza sa tom zemljom.

Francuska i Njemačka dale zeleno svijetlo

Evropska unija je nagovijestila da će uvesti nove sankcije Moskvi zbog toga što je ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog poslala u zatvor i grubo suzbijala demonstracije u Rusiji.

Prema nekim izveštajima, nakon što su Francuska i Nemačka dale zeleno svetlo, EU planira da nametne zabranu putovanja i zamrzavanje imovine saradnicima ruskog predsjednika Vladimira Putina.