VOJSKA KIJEVA

Ponovo nasilje na istoku Ukrajine, poginula dva vojnika

Ukupno je 50 ukrajinskih vojnika stradalo na liniji fronta 2020. godine, upola manje nego prethodne godine. Od početka rata 2014. godine poginulo je više od 13.000 ljudi

7979 pregleda 0 komentar(a)
Volodimir Zelenski, Foto: Reuters
Volodimir Zelenski, Foto: Reuters

Proruski separatisti ubili su dva ukrajinska vojnika na istoku Ukrajine, saopštila je danas u Kijevu Vojska, ukazujući na ponovo obnavljanje nasilja u toj oblasti.

Ubistva su se dogodila juče, kada je liniju fronta posjetio predsjednik Volodimir Zelenski s ambasadorima zemalja G7.

Jednog vojnika je ubio snajperista 20 kilometara od glavnog grada separatističke oblasti Donjeck, a drugi je ubijen mitraljeskom vatrom kod drugog mjesta u istoj oblasti.

Time se na devet poovećao ukupan broj vojnika poginulih od jula prošle godine kada je prekid vatre donio relativan mir na istok Ukrajine.

Ukupno je 50 ukrajinskih vojnika stradalo na liniji fronta 2020. godine, upola manje nego prethodne godine. Od početka rata 2014. godine poginulo je više od 13.000 ljudi.

"Broj napada pobunjenika povećao se u posljednje vrijeme", rekao je juče predsjednik Zelenski na liniji fronta, i da te "provokacije" organizuju "profesionalne ubice" poslate jer "separatisti hoće da prekid vatre propadne, ali mi to nećemo dozvoliti".

Kijev je više puta za podrivanje primirja optužio separatiste i Rusiju za koju smatra da ih podržava i vojno.

Borbe su se donekle smirile februara 2015. pošto je u Minsku potpisan sporazum Kijeva i Moskve, uz francusko-njemačko posredovanje.

SAD i evropske zemlje juče su na virtuelnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN optužile Moskvu da blokira svako rješenje tog rata, dok Kremlj negira da je umiješan na bilo koj način.

"Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine i da prestane da podržava" separatiste, rekao je američki diploomata Rodni Hanter tokom videokonferencije Savjeta bezbjednosti UN.

Preporučujemo za Vas