"politički kontakti ograničeni na sporadičnu razmjenu mišljenja"

Lavrov: Ako EU odluči da je neophodno obnoviti odnose, bićemo spremni

"Od naših odnosa ostalo je malo, a naši razgovori se fokusiraju na Siriju, iranski nuklearni program i neka druga međunarodna pitanja", rekao je Lavrov

11885 pregleda 0 komentar(a)
Havisto i Lavrov, Foto: Reuters
Havisto i Lavrov, Foto: Reuters

Šef ruske doplomatije Sergej Lavrov optužio je danas Evropsku uniju za zamrzavanje odnosa, ali je istakao da je Moskva i dalje spremna da ih popravi ako vidi pozitivne signale iz tog bloka.

On je, poslije razgovora sa finskim kolegom Pekom Havistom u Sankt Peterburgu, rekao da će, "ako EU odluči da je neophodno obnoviti odnose, biti spremni za to".

Izjava Lavrova uslijedila je poslije njegovog prošlonedjeljnog upozorenja da je Moskva spremna na prekid odnosa sa 27-članim blokom ako Brisel uvede nove sankcije koje bi nanijele štetu ruskoj ekonomiji.

Odnosi Rusije i EU, koji su na najnižem novou od hladnog rata, poslije aneksije Krima od strane Moskve 2014. godine i podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine, dodatno su pogoršani zbog hapšenja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Rusija je odbacila kritike SAD i EU zbog hapšenja i presude ruskog opozicionara i represije nad demonstrantima koji su tražili njegovo puštanje, kao miješanje u unutrašnje stvari.

Za vrijeme posjete šefa diplomatije EU Žozepa Borela Rusiji, ranije ovog mjeseca, Moskva je protjerala diplomate iz Njemačke, Švedske i Poljske zbog učešća u na protestima podrške Navaljnom.

Havisto je ponovio žestoku kritiku EU zbog protjerivanja diplomata, napominjući da su oni samo radili svoj posao posmatrajući proteste i potvrdio zahtjev Brisela za oslobađanjem Navaljnog.

Lavrov je rekao da su sankcije EU naštetile ekonomskim odnosima, a politički kontakti ograničeni na sporadičnu razmjenu mišljenja o međunarodnim krizama.

"Od naših odnosa ostalo je malo, a naši razgovori se fokusiraju na Siriju, iranski nuklearni program i neka druga međunarodna pitanja", rekao je on.

On je ponovio spremnost Moskve da razgovara o svim pitanjima od zajedničkog interesa bez pokušaja nametanja.

Dodao je da, dok su odnosi Rusije i EU u zastoju, Moskva održava snažne bilateralne kontakte sa pojedinim članicama EU, kao i da će ih dalje razvijati uprkos šteti nanesenoj sankcijama.

On je rekao da ne treba miješati EU i Evropu. "Ne napuštamo Evropu, u Evropi imamo puno prijatelja koji dijele naše stavove".

Preporučujemo za Vas