Kremlj: Apsurdno je optuživati Rusiju za sajber napad u Francuskoj

"Rusija nikada nije imala, nema i niti može da ima i najmanju vezu sa sajber kriminalom bilo koje vrste", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov

5091 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kremlj je danas ocijenio "apsurdnim" smatrati da bi Rusija mogla da bude odgovorna za veliki sajber napad u Francuskoj u posljednjih nekoliko godina.

Moskva je oduvijek negirala da je izvodila sajber napade na zapadne rivale, uprkos brojnih takvih optužbi, u Evropi, kao i u SAD, nakon hakovanja brojnih zapadnih institucija i kompanija.

"Rusija nikada nije imala, nema i niti može da ima i najmanju vezu sa sajber kriminalom bilo koje vrste", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Francuska agencija za bezbjednost informacionih sistema (Anssi) otkrila je juče informatički upad u "nekoliko francuskih entiteta" od 2017. ili čak 2015. godine, putem francuskog softvera čiji su klijenti velike kompanije i francusko ministarstvo pravde.

Ta agencija je ustanovila da je napad imao "brojne sličnosti sa prethodnim kampanjama Sandvarma" koje se pripisuju ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, ali nije direktno optužila Rusiju.

"Ta forumulacija je pomalo apsurdna", ocijenio je Peskov i istakao da se "ne može reći da je Rusija optužena".

Bonus video: