Interna istraga Enemalte o skandalu sa Možurom predata malteškoj policiji

Istraga koju su sproveli Tajms of Malta i Rojters otkrila je da je kompanija 17 Black iz Dubaija, a u vlasništvu Jorgena Feneka, ostvarila profit od 4,6 miliona eura od kupovine vjetroparka Možura u Crnoj Gori od strane Enemalte

29597 pregleda 68 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Interna istraga Enemalte o skandalu sa vjetroelektranama u Crnoj Gori proslijeđena je policiji, izjavila je u ponedjeljak u parlamentu Malte ministarka energetike Miriam Dali.

Odgovarajući na parlamentarno pitanje poslanika PN Riana Kalusa, Dali je rekala da bi bilo "preuranjeno" sada objaviti rezultate izviđaja jer bi to moglo prejudicirati rad policije, prenosi Malta independent.

Policija, rekla je Dali, trenutno izviđa ima li prostora za bilo kakvu istragu.

Istraga koju su sproveli Tajms of Malta i Rojters otkrila je da je kompanija 17 Black iz Dubaija, a u vlasništvu Jorgena Feneka, ostvarila profit od 4,6 miliona eura od kupovine vjetroparka Možura u Crnoj Gori od strane Enemalte.

Malteška vlada objavila je u novembru 2015. godine da projekat dobila preko Enemalte.

Podaci, međutim, pokazuju da je 10. decembra Fersa prodala 99 odsto udjela u Možuri posredniku, preduzeću Cifideks Ltd. registrovanom na Sejšelima.

Preostalih 1 odsto akcija, koje posjeduje lokalna crnogorska kompanija, takođe je prodato Cifideksu.

Cifideks je za akcije Možure platio 2,9 miliona eura. Dvije nedjelje kasnije, prodao je akcije Enemalti - za 10,3 miliona eura.

Cifideks je kupio akcije vjetroparka sa 3 miliona eura pozajmljenih od kompanije 17 Black. Nakon što je Cifideks prodao akcije Enemalti, of-šor kompanija je otplatila 3 ​​miliona eura firmi 17 Black, plus dodatnih 4,6 miliona eura „udjela u dobiti“.

Fondacija Dafne Karuana Galicija je kasnije tvrdila da su imali dokaze u vidu elektronske pošte koji su pokazali da je Cifideks u vlasništvu SOCAR-ovog Turaba Musajeva.

Bivši ministar energetike Konrad Mici izbačen je iz poslaničke grupe Laburističke stranke ubrzo nakon što je razotkriven skandal.

Bonus video: