Diplomate: EU uvodi sankcije Rusima do marta

Na sastanku ambasadora država članica EU u srijedu iskazana je široka podrška sankcijama. Švedska, Njemačka, Francuska, Poljska, baltičke zemlje i drugi pozvali su da se ruskim zvaničnicima uvede zabrana putovanja i zamrzne imovina

13823 pregleda 13 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters

Evropska unija uvešće u martu zabranu putovanja i zamrznuti imovinu saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, vjerovatno prije sastanka na vrhu šefova država i vlada Unije, pošto sankcije odobre ambasadori EU, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Agencija Rojters je 11. februara objavila da bi sankcije, odgovor na slučaj Navaljni, mogle da budu prve uvedene po novom zakonskom okviru donesenom u decembru prošle godine koji omogućava Uniji da preduzima mjere zbog kršenja ljudskih prava u svijetu.

"Očekujem da nove sankcije budu uvedene prije samita EU u martu”, rekao je visoki evropski diplomata, govoreći o sastanku na vrhu 25. i 26. marta u Briselu.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaće se 22. marta.

Na sastanku ambasadora država članica EU u srijedu iskazana je široka podrška sankcijama. Švedska, Njemačka, Francuska, Poljska, baltičke zemlje i drugi pozvali su da se ruskim zvaničnicima uvede zabrana putovanja i zamrzne imovina.

Nije, međutim, spomenuto zaustavljanje izgradnje gasovoda Sjeverni tok II uprkos tome što neke države članice traže da i taj gasovod bude meta sankcija.

Nije još poznato hoće li sankcije obuhvatiti i oligarhe, kako traže Navaljnijeve pristalice.

Pritisak da se uvedu sankcije porastao je pošto je Moskva 5.februara razbjesnila EU protjeravši njemačke, poljske i švedske diplomate a da nije obavijestila šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koji je bio u posjeti Rusiji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je na konferenciji za novinare da je EU "nepouzdan partner", čime je ponizio Brisel, po ocjeni evropskih parlamentaraca.

"Sankcije treba uvesti uskoro, inače će njihov učinak biti slabiji", rekao je drugi visoki evropski diplomata, prenosi agencija Hina.

EU je već uveo sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. Prošle godine uveo je zabranu putovanja i zamrznuo imovinu šestorici ruskih zvaničnika bliskih Putinu zbog trovanja ruskog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog u avgustu.

Navaljni se prošlog mjeseca vratio u Rusiju iz Njemačke i 2. februara završio u zatvoru zbog kršenja uslovne kazne. Tvrdi da je to politički motivisano.

Bonus video: