Švajcarska razmatra raskid ugovora s Astra Zenekom?

Švajcarska je početkom mjeseca zatražila više podataka o učinkovitosti i kvalitetu prije nego što odobri vakcinu koja je dobila zeleno svjetlo EU

4847 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Švajcarska bi mogla odustati od naručene vakcine Astra Zeneke, ali raskid ugovora s tom britansko-švedskom kompanijom trenutno nije opcija iako se može i to razmotriti, piše danas list "NZZ am Sontag".

Švajcarska je početkom mjeseca zatražila više podataka o učinkovitosti i kvalitetu prije nego što odobri vakcinu koja je dobila zeleno svjetlo Evropske unije.

Pozivajući se na Saveznu kancelariju za javno zdravstvo (BAG), list piše kako lokalne vlasti spekulišu da vlada želi otkazati svoju porudžbinu, što bi se moglo dogoditi ako analiza pokaže da ta vakcina nije dovoljno učinkovita, prenosi Hina.

Zasad se ne razmišlja o raskidu

"Još uvijek se ne zna šta će se dogoditi s Astra Zenekom, ali raskid ugovora trenutno nije opcija, iako se i to može preispitati ako se pokaže potrebnim", rekla je Bora Kronig, zamjenica direktora BAG-a.

Švajcarska, koja je naručila 5,3 miliona doza vakcine Astra Zeneke, čeka na rezultate ispitivanja u Sjevernoj i Južnoj Americi. Francuska, Belgija i Njemačka tu vakcinu preporučuju osobama do 65 godina.

Astra Zeneka tvrdi da su stariji učesnici kliničkih ispitivanja pokazali snažan imuni odgovor na njihovu vakcinu. Kompanija je kritikovana jer je u klinička ispitivanja uključila premali broj starijih osoba.

Bonus video: