pružio policiji informacije od vitalnog značaja

Nakon što je Muskat priznao ubistvo malteške novinarke: Uhapšeni osumnjičeni za nabavku bombe

Muskat je sa još dva muškarca uhapšen u decembru 2017. i optuženi su za planiranje i izvršenje ubistva

6832 pregleda 5 komentar(a)
Ubistvo usmjerilo pažnju na korupciju na Malti, Foto: Reuters
Ubistvo usmjerilo pažnju na korupciju na Malti, Foto: Reuters

Policija je juče uhapsila trojicu osumnjičenih da su nabavili bombu koja je ubila maltešku novinarku Dafne Karuana Galiciju 2017. godine.

To se desilo nakon što je muškarac koji je optužen da je počinio ubistvo priznao krivicu u zamjenu za smanjenu, 15-godišnju kaznu zatvora, umjesto moguće doživotne.

Jedan sudski izvor rekao je da je Vins Muskat, koji je do sada poricao krivicu, pružio policiji informacije od vitalnog značaja o slučaju zbog kojeg se korupcija na Malti našla u centru pažnje, prenio je Rojters.

Muskat je sa još dva muškarca uhapšen u decembru 2017. i optuženi su za planiranje i izvršenje ubistva.

Muskatovi navodni saradnici, braća Alfred i Džordž Deđorđo, i dalje poriču krivicu.

Trojica koji su juče uhapšeni imenovani su kao Džejmi Vela i braća Adrijan i Robert Ađijus.

Oni su, kako je prenio Rojters, osumnjičeni da su nabavili bombu i SMS šifru za njeno aktiviranje.

Malteški mediji pišu da su braća Ađijus i Vela bili među 10 osoba koje su uhapšene tokom policijskih racija u decembru 2017. Njih trojica su pušteni i nikad nisu optuženi.

“Tajms ov Malta” je ranije objavio da je Muskat voljan da imenuje Roberta Ađijusa i Velu kao osobe koje su nabavile bombu kojom je ubijena istraživačka novinarka. Taj list je objavio da je Muskatu nuđeno 1.500 eura mjesečno da ćuti o njima dvojici. Njegov advokat je za malteški dnevni list izjavio prošle godine da je on odbio tu ponudu.

Karuana Galicija je ubijena u eksploziji automobila bombe u oktobru 2017. Policija tvrdi da su Muskat i njegovi prijatelji daljinski aktivirali napravu posmatrajući je dok se vozila od kuće.

Jedan od najbogatijih malteških biznismena, Jorgen Fenek, koji je imao veze u političkom vrhu, sumnjiči se za organizovanje ubistva i optužen je za saučesništvo.

Melvin Teuma, koji tvrdi da je posrednik u zavjeri, 2019. je ponudio dokaze u zamjenu za pomilovanje.

Muskatov zahtjev za sličnu nagodbu odbijen je prošlog mjeseca. On je prihvatio sporazum o priznanju krivice, nudeći informacije o slučaju novinarke i o neriješenom ubistvu jednog lokalnog advokata 2015. Vjeruje se da ta dva slučaja nisu povezana.

Muskat nije u srodstvu za Džozefom Muskatom, bivšim premijerom koji je bio na funkciji kada je ubijena Karuana Galicija i podnio ostavku u decembru 2019.

Fenek je bio blizak prijatelj Kita Šembrija, bivšeg šefa Muskatovog kabineta, koji tvrdi da nije uradio ništa nezakonito niti da je znao bilo šta o ubistvu ili počiniocima.

“Tajms ov Malta” i britanska agencija Rojters prošle godine su su objavili da je Fenek preko svoj firme “17 Black” zaradio milione od projekta vjetroelektrane Možura u Crnoj Gori. U mjesecima prije ubistva, Karuana Galicija je bila na tragu te ofšor firme.

Nije znala ko je vlasnik, ali je bila sigurna da je osnovana radi koruptivnih isplata liderima njene zemlje, pisala je na svom blogu.