Pred Češkom su „pakleni dani”

Treći talas pandemije kovida-19 pogodio države centralne Evrope

13903 pregleda 9 komentar(a)
apacitet bolnica u Češkoj Republici oko 15 odsto: Nahod, Foto: REUTERS
apacitet bolnica u Češkoj Republici oko 15 odsto: Nahod, Foto: REUTERS

Češka Republika mora pojačati mjere protiv pandemije i spriječiti „katastrofu” u bolnicama narednih nedjelja jer je suočena sa jednom od najvećih stopa zaraze i umiranja od kovida-19, rekao je juče premijer Andrej Babiš.

Ta država je u utorak zabilježila 15.000 novih slučajeva, što je najveća dnevna cifra od 6. janaura, i ima najveću stopu širenja u Evropi, sa šest puta većim brojem zaraženih po glavi stanovnika nego u Njemačkoj u posljednje dvije nedjelje.

Broj hospitalizovanih pacijenata koji su životno ugroženi porastao je na 1.389, a zvaničnici upozoravaju da je zdravstveni sistem na ivici „apsolutne iscrpljenosti”. Vlada traži pomoć od susjednih država, a za sada je jedina zvanična ponuda stigla iz Njemačke, koja je ponudila mjesto za devet pacijenata.

„Trenutni kapacitet bolnica u Češkoj Republici je oko 15 odsto”, rekao je zamjenik ministra zdravlja Vladimir Černi.

U Češkoj je od početka pandemije zaraženo 1,18 miliona građana, a umrlo 19.682.

„Pakleni dani su pred nama”, rekao je Babiš na konferenciji za novinare.

Država je u nekom obliku lokdauna od oktobra, ali fabrike nisu zatvorene kao na početku pandemije. Restorani, teretane, pozorišta i druga mjesta za razonodu su zatvorena i rade samo prodavnice osnovnih namirnica.

U Mađarskoj juče počela imunizacija kineskom vakcinom
U Mađarskoj juče počela imunizacija kineskom vakcinomfoto: REUTERS

U školu idu samo đaci prvih i drugih razreda. Babiš je rekao nije moguć povratak ostalih đaka u učionice sljedeće nedjelje, kako je bilo planirano.

Premijer Mađarske Viktor Orban juče je rekao da je još rano za ublažavanje djelimičnog lokdauna jer je treći talas povećao broj novih slučajeva i samo je mali dio stanovništva primio vakcinu.

Mađarska je juče postala prva članica Evropske unije koja je počela imunizaciju vakcinom kineskog Sinofarma nakon sličnog poteza sa ruskim Sputnjikom V, koje nisu dobile regulatorno odobrenje bloka.

„Situacija nije laka. Dobra vijest je da je stiglo puno vakcina i povećaće se broj ljudi koji su imunizovani, ali treći talas prijeti Mađarskoj”, rekao je Orban. Mađarska je prijavila 410.129 zaraženih i 14.552 smrtnih slučajeva.

Vakcinisano je oko 471.000 građana, skoro pet odsto stanovništva, prema podacima vlade. Mjere koje su na snazi od novembra obuhvataju policijski čas, zatvaranje kafića i restorana i zabranu okupljanja.

Glavna medicinska zvaničnica Sesilija Miler je upozorila da je u Mađarskoj prisutan „visoko zarazni britanski soj” i da je „mogućnost asimptomatske zaraze puno opasnija”.

Slovačka je tokom prošle nedjelje imala najveći broj žrtava od kovida-19 po glavi stanovnika u svijetu. Ministar spoljnih poslova Ivan Korčok je rekao da će od drugih članica EU tražiti da pošalju dodatne vakcine kako bi pomogli Slovačkoj da se izbori sa „tragičnom situacijom”. Broj žrtava je prošle nedjelje nekoliko puta premašio stotinu dnevno.

U Poljskoj, gdje zaraženi novim sojem čine 10 odsto ukupnog broja, zvaničnici razmatraju stroža pravila o nošenju maski i jačanje graničnih kontrola.

Ministar zdravlja Adam Njeđelski upozorio je u ponedjeljak da se očekuje otprilike mjesec neprekidnog porasta broja novih slučajeva i da će treći talas dostići vrhunac tek krajem marta ili početkom aprila.

Bonus video: