Još nije utvrđena politička odgovornost za ubistvo novinarke

Malteška policija saopštila da su uhapšeni svi osumnjičeni za ubistvo istraživačke novinarke, premijer kazao da istrage nisu zaključene

4585 pregleda 3 komentar(a)
Džejmi Vela (u sredini) po izlasku iz zgrade suda, Foto: Reuters
Džejmi Vela (u sredini) po izlasku iz zgrade suda, Foto: Reuters

Premijer Malte poručio je juče da istrage povezane sa ubistvom novinarke Dafne Karuana Galicije nisu zatvorene.

Robert Abela je rekao da će nastaviti da radi specijalna jedinica koja je osnovana nakon ubistva da istraži sve informacije prikupljene tokom istrage.

Policijski komesar Anđelo Gafa rekao je u srijedu da su uhapšene sve osobe, od organizatora do počinilaca, koje su umiješane u ubistvo istraživačke novinarke. Gafa je rekao i da policija zasad nema nikakve dokaze koji sa ubistvom povezuju bilo kojeg političara.

Premijer je na konferenciji za novinare upozorio da niko nije nekažnjiv i ponovio da je posvećen tome da pravda bude zadovoljena nepristrasno.

“Griješe svi koji vjeruju da uživaju nekažnjivost”, rekao je Abela.

Dvojica osumnjičenih da su nabavili bombu kojom je ubijena novinarka formalno su optuženi u srijedu veče. Robert Ađijus i Džejmi Vela su optuženi za saučesništvo u svirepom ubistvu oktobra 2017. Vela, koji je zaražen koronavirusom, pojavio se u zaštitnom odijelu u sudnici sa jakim mjerama obezbjeđenja.

Tri muškarca su u decembru 2017. optužena za aktiviranje bombe. Jedan od njih, Vins Muskat, u utorak je priznao ulogu u ubistvu i osuđen je na 15 godina zatvora. Kazna bi, međutim, mogla biti smanjena i on bi mogao izaći 2027, piše “Gardijan”.

Muskat je navodno pružio policiji informacije od vitalnog značaja za slučaj koji je uzdrmao najmanju članicu Evropske unije.

Do sada je sedam osoba priznalo ili je optuženo za sučesništvo u ubistvu jedne od najpoznatijih malteških novinarki.

Milioner Jorgen Fenek, koji se izjasnio da nije kriv za organizovanje ubistva, uhapšen je u novembru 2019. nakon što je posrednik u zavjeri, taksista Melvin Teuma, dobio predsjedničko pomilovanje. On je zauzvrat pružio dokaze, uključujući sate tajno snimljenih razgovora između njega i Feneka.

“Sa dokazima koje imamo, možemo reći da su sve umiješane osobe, bilo da se radi o organizatoru ili saučesniku, uhapšene ili optužene”, rekao je Gafa na konferenciji za novinare, iako nije pojasnio da li policija sada smatra slučaj zaključenim.

Njegovi komentari mogu izazvati polemiku jer je Fenek policiji dao dokaze koji visoke političare optužuju da su znali da postoji zavjera za ubistvo.

Prilikom pretresa domova i vozila Ađijusa i Vele policija je otkrila gotovinu u vrijednosti od 70.000 eura, 350 grama heroina i dvije kesice kokaina. U jednoj od rezidencija, policija je pronašla 10 automobila, koji će vjerovatno biti konfiskovani, prenio je “Gardijan”.

Europol, koji pruža pomoć od početka istrage za ubistvo, zadužen je za izvlačenje podataka iz 25 mobilnih telefona i dva laptopa koji su zaplijenjeni u raciji.

Premijer Abela je ocijenio da najnoviji razvoj događaja potvrđuje da je Malta država gdje je prevagnula vladavina prava, prenijeli su malteški mediji.

“Pravda je slijepa”, rekao je Abela.

Opoziciona Nacionalistička stranka je saopštila da javnost ne bi trebalo da se zavarava da je za pomak u istrazi zaslužna vlada, nego civilno društvo i članovi te partije, koji je istrajali u insistiranju na otkrivanju istine uprkos opstrukcijama, prenio je “Tajms ov Malta”.

Ubistvo novinarke u eksploziji njenog automobila uvuklo je maltešku vladajuću Laburističku stranku u politički skandal.

Džozef Muskat (nije u srodstvu sa Vinsom Muskatom), bivši premijer koji je bio na funkciji kada je ubijena Karuana Galicija, primoran je na ostavku u decembru 2019. usljed optužbi da članovi njegove administracije pokušavaju da sabotiraju policijsku istragu.

Karuana Galicija je redovno pisala o tome kako je Malta pod Muskatom postala raj za organizovani kriminal i korupciju.

Biznismen Fenek je bio blizak prijatelj Kita Šembrija, bivšeg šefa Muskatovog kabineta, koji tvrdi da nije uradio ništa nezakonito niti da je znao bilo šta o ubistvu ili počiniocima.

Fenek je prilikom isljeđivanja citirao Šembrija kako mu kaže: “Nađi nekoga da ubije Dafne”. Tajkun je rekao policiji da je ubistvo plaćeno 150 hiljada eura, ali nije otkrio detalje. Prema sudskim dokazima, i Džozef Muskat je bio Fenekov poznanik.

Fenek, koji je uhapšen dok je pokušavao da jahtom pobjegne sa Malte, trenutno čeka odluku o tome da li će mu biti suđeno.

“Tajms ov Malta” i britanska agencija Rojters prošle godine su objavili da je Fenek preko svoj firme “17 Black” zaradio milione od projekta vjetroelektrane Možura u Crnoj Gori. U mjesecima prije ubistva, Karuana Galicija je bila na tragu te ofšor firme.

Nije znala ko je vlasnik, ali je bila sigurna da je osnovana radi koruptivnih isplata liderima njene zemlje.

Istraga pozadine njenog ubistva otkrila je da policija nije bila voljna da istražuje njene optužbe za korupciju, posebno one protiv Šembrija i bivšeg ministra energetike Konrada Micija. Ona je njih dvojicu optužila da su osnovali ofšor kompanije sa namjerom da primaju mito.

Bonus video: