"nema prijetnji po njegov život ili zdravlje"

Moskva: Potvrđeno prebacivanje Navaljnog u zatvor izvan grada

"Prebačen je na mjesto gdje treba da bude po odluci suda", riječi su šefa zatvorske službe Aleksandra Kalašnjikova

1351 pregleda 0 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni prebačen je u kaznenu koloniju gdje treba da odsluži kaznu od dvije i po godine zatvora, izjavio je šef zatvorske službe Aleksandar Kalašnjikov.

"Prebačen je na mjesto gdje treba da bude po odluci suda", rekao je Kalašnjikov i dodao da "nema prijetnji po njegov život ili zdravlje".

Advokat Navaljnog je juče rekao da je ruski opozicionar prebačen u zatvor izvan Moskve.

Ruski mediji su prethodno nagovijestili da će Navaljni, koji je bio u najstrože čuvanom zatvoru u Moskvi, biti prebačen u objekat na zapadu Rusije.

Moskva se oglušila na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je ruskim vlastima naložio da oslobode Navaljnog, navodeći kao razlog rizike u zatvoru po njegov život.

Navaljni (44), najpoznatiji protivnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Njemačke gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obavještajnim službama.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja.

Preporučujemo za Vas