bočica može biti otvorena dva-tri sata

Ukrajina: Doktori se nisu pojavili na vakcinaciji, vakcine bačene

Vlada je kao prioritet odredila vakcinaciju medicinskih radnika na prvoj liniji, ali statistike pokazuju da se 47 odsto Ukrajinaca ne želi vakcinisati

10679 pregleda 5 komentar(a)
Vlada kao prioritet odredila medicinske radnike, Foto: REUTERS
Vlada kao prioritet odredila medicinske radnike, Foto: REUTERS

Ukrajinske medicinske ustanove bacile su neke neiskorišćene vakcine protiv kovida-19 nakon što se doktori nisu pojavili u dogovorenim terminima za vakcinisanje, rekli su zastupnici vladajuće stranke u ponedjeljak.

Ukrajina je tek počela vakcinaciju 41 miliona stanovnika protiv kovida-19 pošto je primila prvu pošiljku od 500.000 doza AstraZenekinih vakcina prošle nedjelje, ali suočava se s borbom protiv skepticizma prema vakcini, piše Hina.

Vlada je kao prioritet odredila vakcinaciju medicinskih radnika na prvoj liniji, ali statistike pokazuju da se 47 odsto Ukrajinaca ne želi vakcinisati.

"Važno nam je da shvatimo zašto doktori odbijaju da se vakcinišu", rekao je Oleksandr Kornijenko, čelnik stranke predsjednika Volodimira Zelenskog Sluga naroda, na sastanku koji je prenosila televizija.

"To je vrlo loše, ali nema druge opcije ... ako osoba ne dođe, bočica vakcine se može čuvati otvorena dva-tri sata, nakon čega se mora baciti", rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Mihajlo Raduckij.

Ukupno je primijenjena 3.141 doza do 28. februara, uključujući 90 vakcina u posljednja 24 sata, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Maksim Stepanov rekao je da vlada radi na tome da spriječi bacanje vakcine dodavši da se to događa i u drugim zemljama.

Vakcinisan je uživo na televiziji u ponedjeljak i rekao je da će uskoro svoju dozu primiri i Zelenski.

"Svojim primjerom sam dokazao da je vakcina apsolutna sigurno i djelotvorna", rekao je.

Nepovjerenje prema vakcinama u Ukrajini omogućilo je da pojava ospica preraste u epidemiju 2019.

Broj zaraženih povećao se nakon zatišja za vrijeme strogog karantina na početku godine, posebno u Kijevu i zapadnoj Ukrajini, gdje je vlada postavila mobilne bolnice u borbi protiv oštrog porasta broja zaraženih.

Preporučujemo za Vas