Dramatičan pad "francuskog Tačera"

Presuda i kazna su dramatične, neočekivane i istorijske, navodi „Gardijan”. Sarkozi je tokom suđenja tvrdio da je nevin i odbacivao optužbe kao „uvredu za intelegenciju”

12969 pregleda 2 komentar(a)
Sarkozi juče uoči izricanja presude u sudnici u Parizu, Foto: Reuters
Sarkozi juče uoči izricanja presude u sudnici u Parizu, Foto: Reuters

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi osuđen je juče zbog korupcije na tri godine zatvora, u zapanjujućem padu čovjeka koji je pet godina dominirao nacionalnom i globalnom scenom.

Sud u Parizu utvrdio je da je 66-godišnji Sarkozi pokušao da podmiti jednog sudiju nakon što je napustio dužnost i trgovao uticajem u zamjenu za povjerljive informacije o istrazi finansiranja njegove kampanje 2007. godine.

„Iskoristio je svoj status i odnose koje je stekao“, kazala je predsjedavajuća sutkinja Kristin Me.

Presuda i kazna su dramatične, neočekivane i istorijske, navodi „Gardijan”.

Sarkozi je tokom suđenja tvrdio da je nevin i odbacivao optužbe kao „uvredu za intelegenciju”.

Sarkozi je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. i zadržao je uticaj među konzervativcima, čak i nakon što se povukao.

On je drugi francuski predsjednik koji je u modernoj eri osuđen za korupciju, podsjeća Rojters.

Međutim, on vjerovatno neće otići u zatvor.

Dvije godine njegove kazne su suspendovane, a sutkinja je kazala da je otvorena za opciju da preostalu godinu odsluži u kućnom pritvoru sa elektronskim uređajem mada o tome odlučuje drugi sudija.

Sud je utvrdio da je Sarkozi nudio unosan posao u Monaku sudiji, Žilberu Aziberu, u zamjenu za insajderske informacije o istrazi zbog tvrdnji da je primio nezakonite uplate od nasljednice kompanije „Loreal” Lilijan Betenkur za njegovu predsjedničku kampanju 2007.

Sarkozi je napustio sudnici bez obraćanja novinarima, ali je njegova braniteljka kazala da će uložiti žalbu i dokazati njegovu nevinost.

„Ova presuda je izuzetno ozbiljna i potpuno neopravdana“, kazala je Žaklin Lafon novinarima.

Sarkozijeva supruga, manekenka i pjevačica Karla Bruni, na Instagramu je presudu nazvala „nepravdom“.

„Kakva notorna besmislica, ljubavi“, napisala je ona. „Borba se nastavlja, istina će izbiti na vidjelo“.

Sarkozi je na svjetsku scenu izbio kao reformator pun ideja koji želi da raskrsti sa stagnirajućom prošlošću Francuske na domaćem i međunarodnom frontu. Stekao je nadimak „francuski Tačer“, sprovodeći tržišne reforme poput podizanja starosne dobi za odlazak u penziju i prilagođavajući poreski sistem kako bi ohrabrio prekovremeni rad.

Izvan Francuske, posredovao je u postizanju primirja u ratu između Rusije i Gruzije 2008, a 2011. godine je zagovarao NATO vojnu intervenciju u Libiji kao podršku ustanku protiv autokratskog lidera Muamera Gadafija.

Istražitelji su prisluškivali razgovore između Sarkozija i njegovog advokata Tjerija Ercoga od 2013. godine dok su se bavili optužbama o libijskom finansiranju sarkozijeve kampanje 2007.

U tom procesu oni su saznali da Sarkozi i njegov advokat komuniciraju koristeći mobilne telefone registrovane pod lažnjim imenima.

Taj slučaj je poznat kao „Bizmut afera” jer je Sarkozi koristio ime Pol Bizmut.

Sarkozi odbacuje sve optužbe i tvrdi da je žrtva lova na vještice finansijskih tužilaca koji su koristili nedozvoljena sredstva kako bi ga uhapsili.

Ercog i Aziber, kojima je takođe suđeno, proglašeni su krivim za korupciju i trgovinu uticajem. „Takvo ponašanje može samo da ozbiljno podrije ligitimno povjerenje koje javnost mora imati u pravosudni sistem“, kazala je Me.

Sarkozi i njegova partija desnog centra Republikanci tvrdi da su istrage protiv njega politički motivisane.

Jedini drugi predsjednik Pete Republike koji je osuđen pred sudom je Sarkozijev konzervativni prethodnik, pokojni Žak Širak, koji je 2011. proglašen krivim za korupciju.

Mada Sarkoziju nije zabranjeno da obavlja javnu dužnost, jučerašnja presuda će vjerovatno rasprišiti njegove nade o povratku uoči predsjednički izbora sljedeće godine.

Njegovi Republikanci pokušavaju da iznjedre kredibilnog kandidata još od kako je Sarkozijev bivši premijer Fransoa Fijon tokom trke za predsjednika optužen za zloupotrebu državnih sredstava, što je otvorilo put za pobjedu Emanuela Makrona.

Sarkozija očekuju i druga suđenja

Sarkozi će se kasnije ovog mjeseca ponovo pojaviti pred sudom pod optužbom za kršenje pravila finansiranja kampanje tokom njegove propale kandidature za reizbor 2012.

Tužioci takođe istražuju navode da je libijski lider Muamer Gadafi u koferima za Pariz poslao 50 miliona eura kako bi finansirao Sarkozijevu izbornu kampanju.

Finansijski istražitelji su u januaru kazali i da otvaraju preliminarnu istragu o navodnoj trgovini uticajem u vezi sa Sarkozijevim konsultantskim aktivnostima u Rusiji sedam godina nakon što je napustio dužnost predsjednika.

Bonus video: