NEETIČNO DJELO

Velika Britanija: Hirurg priznao da je ugravirao svoje inicijale na jetri pacijenata

Za ispisivanje svojih inicijala upotrijebio je netoksični argon, koji se često koristi u hirurgiji
2 komentar(a)
Hirurg, operacija, Foto: Shutterstock
Hirurg, operacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2019. 02:27h

Jedan britanski hirurg, suspendovan zbog toga što je laserom "ugravirao" svoje inicijale na jetri dva pacijenta, priznao je krivicu na sudu u Birmingamu, a presuda će mu biti izrečena 12. januara.

Simon Bramhal (53), priznao je krivicu po dvije optužnice za nanošenje štete i povrede, jer je laserom ispisao inicijale "SB" na jetrama pacijenata pod anestezijom, bez njihovog pristanka, dok je operisao u bolnici Kraljica Elizabeta u Birmingemu 2013. godine.

Za ispisivanje svojih inicijala upotrijebio je netoksični argon, koji se često koristi u hirurgiji.

Jedan od njegovih kolega nedopuštenu intervenciju uočio je tokom druge operacije, nakon čega je uprava bolnice suspendovala Bramhala do okončanja istrage.

Ljekar se od tada brani sa slobode uz kauciju do presude koju će mu sud izreći 12. januara.

"To je neuobičajen i složen predmet", istaknuo je na tužilac Toni Badenoh i ocijenio da je predmet "bez presedana u pravosuđu i krivičnom pravu".

"Okrivljeni je priznao da je djelo koje je počinio ne samo neetično, več je i kažnjivo", rekao je tužilac.

Optužnica ga tereti za zloupotrebu ovlašćenja, istakao je Badenoh, jer "činjenica da je doktor Bramhal upisao svoje incijale na jetru jednog pacijenta nije izolovan slučaj, budući da ga je izveo dvaput, a za to je potrebno i znanje i koncentracija. To je učinio u prisustvu svojih kolega", rekao je tužitelj.