Rusi sumnjaju u neutralnost agencije EU

Šefica upravnog odbora EMA pozvala države članice da ne žure sa odobravanjem ruske vakcine

26933 pregleda 69 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Proizvođači Sputnjika V doveli su u pitanje neutralnost Evropske agencije za ljekove (EMA) nakon što je zvaničnica tog regulatora pozvala članice EU da zasada ne odobravaju rusku vakcinu protiv kovida-19.

Šefica upravnog odbora EMA Krista Virthumer-Hohe rekla je u nedjelju da će članicama EU savjetovati da ne odobravaju Sputnjik V dok agencija još provjerava njenu bezbjednost i efikasnost, prenio je Rojters.

“Tražimo javno izvinjenje Kriste Virthumer-Hohe zbog negativnih komentara... koji nameću ozbiljna pitanja o mogućem političkom miješanju u tekuću procjenu koju vrši EMA”, napisali su proizvođači na zvaničnom Tviter nalogu Sputnjika V.

EMA, sa sjedištem u Amsterdamu, u pisanom odgovoru je navela da proces provjere vakcina osigurava da sve države EU imaju “pristup efikasno procijenjenim ljekovima istovremeno i osigurava centralizovano praćenje bezbjednosti tokom njihove upotrebe”.

EMA je ovog mjeseca saopštila da je počela procjenu ruske vakcine koja će trajati dok ne prikupi dovoljno dokaza o potencijalnoj dozvoli za upotrebu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je saopštenje Virthumer-Hoheove za žaljenje i neprimjereno.

Proizvođači Sputnjika V su saopštili da je ta vakcina već odobrena u 46 država.

Ruska vakcina je odobrena ili se procjenjuje u tri članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici - a zvaničnici EU kažu da Brisel može početi pregovore sa proizvođačem vakcine ako to zatraže najmanje četiti članice. Naučnici kažu da je Sputnjik V efikasan skoro 92 odsto, na osnovu rezultata posljednjeg stadijuma ispitivanja objavljenih u medicinskom časopisu “Lanset” prošlog mjeseca.

Matovič: Životi su u pitanju

Slovački premijer Igor Matovič je izvršio pritisak na EMA da radi non-stop kako bi ubrzala odobravanja vakcina ako ne želi da koristi neodobrene injekcije kako što to planira njegova država.

Matovič je nakon što je zaobišao partnere vlade i izazvao političku krizu kod kuće, sa Rusijom potpisao sporazum o isporuci dva miliona doza vakcina. Slovačka je među najteže pogođenima kovidom-19 u svijetu. Prvih 200.000 doza je stiglo u Slovačku 1. marta. Njihova upotreba još nije počela jer ih zdravstvene vlasti ispituju, ali se nastavio rat riječima sa EU oko brzine vakcinacije.

“Draga Krista, svi bismo bili veoma srećni ako biste narednih mjeseci promijenili vaše radno vrijeme u EMA na 24 sata i sedam dana u nedjelji - i da ne odobravate nove vakcine za tri mjeseca, negi za tri nedjelje”, napisao je Matovič juče na Fejsbuku.

“U pitanju je život. I to ne samo jedan.”

Proizvodnja Sputnjika V u zapadnoj Evropi?

Sputnjik V bi mogao prvi put biti proizveden u zapadnoj Evropi nakon što su fond za direktna ulaganja RDIF sa sjedištem u Moskvi i švajcarska farmaceutska kompanija Adien potpisali sporazum o njegovoj proizvodnji u Italiji. Za to će biti potrebno odobrenje italijanskih regulatora. Italijansko-ruska privredna komora je saopštila da je u planu da proizvodnja počne u junu i da se nadaju da do kraja godine u Italiji može biti proizvedeno deset miliona doza Sputnjika V.

Šef RDIF-a Kiril Dmitrijev rekao je za rusku državnu televiziju da je taj fond postigao sporazume i sa proizvodnim postrojenjima u Španiji, Francuskoj i Njemačkoj.

Portparol francuskog ministra industrije je, međutim, rekao da nijedna kompanija u Francuskoj nije potpisala ugovor sa Rusijom o proizvodnji Sputnjika V.

Kremlj je juče odbacio kao apsurdne optužbe Bijele kuće da ruske obavještajne službe nastoje da diskredituju vakcine kompanija Moderna i Fajzer protiv kovida-19.

Mišel: Na nasijedajte na propagandu Kine i Rusije

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odbacio je optužbe za “vakcinalni nacionalizam” na račun EU.

EU se kod kuće našla na udaru zbog puno sporije vakcinacije u odnosu na Britaniju ili SAD, a u inostranstvu zbog toga što čini manje od Kine, Rusije ili Iindije da obezbijedi vakcine siromašnim državama.

Mišel
Mišelfoto: Reuters

Mišel, koji predstavlja lidere 27 država članica EU, rekao je da bez Evrope ne bi bilo moguće proizvesti nekoliko vakcina za manje od godinu i da je solidarnost EU pomogla da siromašne zemlje dobiju prve doze.

On se okomio na “visoki publicitet” koji je dat pošiljkama kineskih i ruskih vakcina u druge zemlje.

“Ne bi trebalo da dozvolimo da nas zavaraju Kina i Rusija, režimi sa manje poželjnim vrijednostima od naših, time što organizuju slanje isporuka koje su uveliko ograničene, ali dobijaju visok publicitet,” rekao je Mišel. On je istakao da su Kina i Rusija vakcinisale manje svojih građana nego EU.

“EU neće koristiti vakcine u propagandne svrhe. Mi promovišemo naše vrijednosti”.

On je stao u odbranu kontrole izvoza doza koje se proizvode u članicama EU, na koju se prošle nedjelje pozvala Italija da bi blokirala isporuku vakcina AstraZeneke Australiji.

“Naš cilj je da spriječimo kompanije od kojih smo naručili doze da ih izvoze u druge napredne zemlje ako nisu isporučili ono što su nama obećali. EU nikad nije prestala da izvozi,” rekao je Mišel.

Bonus video: