izgubila podršku od oko osam procentnih poena

Stranka Angele Merkel razmatra kako da odgovori na istorijski loše rezultate izbora u dvije savezne države

Konačni rezultati jutros su potvrdili da su Hrišćansko-demokratsku uniju desnog centra ubjedljivo porazile na jučerašnjim izborima partije dva guvernera na vlasti u tim državama - Vinfrita Krečmana iz Zelene stranke u Baden-Virtenbergu i Malu Drejer iz Socijaldemokratske partije lijevog centra u državi Rajna-Palatinat

2835 pregleda 1 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Stranka njemačke kancelarke Angele Merkel Hrišćansko-demokratska unija (CDU) razmatra kako da odgovori na istorijski loše rezultate izbora u dvije savezne države, koje je jedan zvaničnik stranke nazvao "pozivom na buđenje", šest mjeseci prije nacionalnih izbora na kojima će se odlučivati o kancelarkinom nasledniku.

Konačni rezultati jutros su potvrdili da su Hrišćansko-demokratsku uniju desnog centra ubjedljivo porazile na jučerašnjim izborima partije dva guvernera na vlasti u tim državama - Vinfrita Krečmana iz Zelene stranke u Baden-Virtenbergu i Malu Drejer iz Socijaldemokratske partije lijevog centra u državi Rajna-Palatinat.

CDU Angele Merkel je izgubila podršku od oko osam procentnih poena u te dvije države koje su joj nekad bile uporišta ali su odavno izmakle njenoj kontroli. CDU je osvojila 24,1 odsto glasova u Baden-Virtenbergu i 27,7 odsto u Rajni-Palatinatu, što su njeni najgori rezutltati od Drugog svjetskog rata.

Savezna vlada Angele Merkel suočena je sa nezadovoljstvom zbog sporog pokretanja vakcinacije u zemlji, dok većina restrikcija ostaje na snazi a broj infekcija od koronavirusa ponovo raste. Njen blok desnog centra je posljednjih nekoliko nedjelja pogođen i navodima da je nekoliko poslanika profitiralo od dogovora za nabavku maski na početku pandemije koronavirusa.

Partija još treba da odluči ko će se kandidovati za naslednika Merkel na parlamentarnim izborima 26. septembra. Merkel koja je na vlasti od 2005. i dugo je privlačila glasače neće se kandidovati za peti mandat.

Rezultati izbora u dvije savezne države ne pomažu novom vođi CDU Arminu Lašetu koji je izabran na to mjesto u januaru. On je rekao da će on i Markus Zeder, vođa bavarske sestrinske stranke CDU, Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u aprilu ili maju odlučiti ko će se kandidovati za budućeg kancelara.

Nedjeljni rezultati su "poziv na buđenje za cijelu CDU", rekao je visoki poslanik Norbert Retgen za list Rajniše post (Rheinische Post). On je rekao da se takvi rezultati ne mogu objasniti samo popularnošću guvernera te dvije države iz drugih stranaka.

"Vrijeme pritiska, ali još mogu da se preduzmu konkretne mjere", rekao je on i pozvao da se usredsredi na vakcinacije i strategiju testiranja, kao i proaktivnu istragu oko skandala zbog nabavke maski i da se usvoji jasan program za pitanja koja nisu vezana za pandemiju.

Na regionalnim izborima u dvije države su ekolozi i tradicionalno lijevo nastrojeni Zeleni dobili novo samopouzdanje za nacionalne izbore, kada se očekuje da će prvi put konkurisati za mjesto kancelara.

Rezultati su takođe dali neko ohrabrenje Socijaldemokratama koji se bore protiv slabe podrške na saveznom nivou. Nacionalne ankete pokazuju da su CDU i CSU i dalje daleko ispred Zelenih i Socijaldemokrata uprkos smanjenju podrške.

Kandidat Socijaldemokrata za kancelara, ministar finansija Olaf Šolc rekao je da su rezultati pokazali da je moguće formirati vladu bez CDU-a. Oni omogućuju formiranje trostranih koalicija Zelenih, Socijaldemokrata i Slobodnih demokrata u obije države, ukazujući na mogućnost da se stvore takvi savezi i na nacionalnom nivou, mada je to do sada izgledalo teško ostvarivo.

Partija koja nije dobro prošla na jučerašnjim izborima je ekstremnodesničarska Alternativa za Njemačku (AfD). Partija je izgubila oko trećinu podržke u odnosu na dobre rezultate 2016. godine sa 9,7 odsto glasova u Baden-Virtenbergu i 8,3 odsto u Rajni-Palatinatu.