Ubistvo novinara ne smije proći nekažnjeno

EPP pozvala na raspravu u Evropskom parlamentu o najnovijim otkrićima povodom likvidacije Dafne Karuana Galicije

5379 pregleda 0 komentar(a)
Robert Ađijus (crvena kapuljača) nakon saslušanja na sudu u Valeti, Foto: Reuters
Robert Ađijus (crvena kapuljača) nakon saslušanja na sudu u Valeti, Foto: Reuters

Evropska narodna partija (EPP) je pozvala da se u Evropskom parlamentu održi debata povodom otkrića u vezi sa ubistvom malteške novinarke Dafne Karuane Galicije.

U pozivu se navodi da bi rasprava trebalo da obuhvati i rezoluciju i da joj prusustvuje komesar EU za pravdu Didije Rejnders povodom “ozbiljnih pitanja nametnutih otkrićima u slučaju Dafne Karuane Galicije, koja upliću najviše nivoe malteške laburističke vlade.”

Poslanička grupa EPP je, kako navodi, zabrinuta da će vlada “nastaviti da opstruira put ka pravdi” za Karuana Galiciju i “stoga bi parlament trebalo da “jednoglasno pozove komisiju EU da ostane budna.

“Nikad nećemo prihvatiti da ubistvo novinara prođe nekažnjeno u Evropi”, poručila ja EPP.

“Umiješanost onih na najvišim nivoima vlasti u ubistvo Dafne Karuane Galicije je šoknatno i bez presedana. Evropski parlament bi trebalo da bude jednoglasan u osudi i zabrinutosti. Očekujemo da Komisija nastavi pritisak na malteške vlasti da prekinu nekažnjivost,” navela je EPP.

Vins Muskat, koji je priznao ulogu u ubistvu i počeo svjedočenje protiv ostalih osumnjičenih, ispričao je da je bilo hitno da istraživačka novinarka bude likvidirana zbog nečega što se spremala da objavi, kao i da su ubice dobijale informacije od visokih zvaničnika.

Na prvom javnom svjedočenju u četvrtak, Muskat je otkrio da su bivši ministar ekonomije Kris Kardona i Kit Šembri, bivši šef kabineta bivšeg premijera Džozefa Muskata, znali za zavjeru za ubistvo.

On je rekao da je želja da novinarka bude ubijena bila toliko jaka da je naredba bila da aktiviraju bombu uprkos riziku da i druge osobe budu dignute u vazduh. Muskat se izvinio članovima novinarkine porodice, koji su sjedjeli u sudnici.

Braća Alfred i Džordž Deđorđo su optuženi da su radili sa Muskatom na ubistvu koje je, prema navodima policije, naredio malteški tajkun Jorgen Fenek. Svi osim Muskata su odbacili optužbe.

Fenek je bio blizak prijatelj Kita Šembrija, koji je negirao bilo kakvu umiješanost u ubistvo. Fenek je uhapšen u novembru 2019. pošto je posrednik u zavjeri, taksista Melvin Teuma, pomilovan u zamjenu za informacije o ubistvu. Mediju su Feneka doveli u vezu sa projektom vjetroelektrane na Možuri, koji je malteška firma Enemalta sklopila sa Crnom Gorom. Biznismen je od tog posla navodno zaradio milione.

Muskat je rekao da je prvobitni plan bio da upucaju novinarku u njenoj kući, ali se od toga odustalo jer se Džordž Deđorđo plašio da bi policijska blokada mogla da osujeti njihov plan bjekstva.

“Džordž Deđorđo je uvijek želio bombu... postavite je uveče i odete. Tiše je, manja je panika.”

Džejmi Vela i Robert Ađijus, koji su optuženi da su nabavili bombu, znali su kome je namijenjena, rekao je Muskat. Alfred Deđorđo je čak za bombu prikačio plastičnu flašu napunjenu benzinom kako bi izazvao maksimalno uništenje.

Muskat je ispričao da je sa braćom Deđorđo danima pratio novinarku prije nego što su postavili bombu u njen automobil i aktivirali je u oktobru 2017. Napravu su na Maltu donijeli Vela i Ađijus, katamaranom sa Sicilije, u avgustu ili septembru.

Počinioci su dvije ili tri nedjelje unaprijed znali da kada će biti uhapšeni. Muskat je rekao da mu je Alfred Deđorđo otkrio da je dobijao informacije od Kardone, kojeg je novinarka često napadala u svojim blogovima.

Muskat je na jučerašnjem svjedočenju rekao da su plaćene ubice počele da rade na planu likvidacije novinarke iz puške AK47 dvije godine prije nego što su izvršili atentat.

Muskat je ispričao da je sa Džordžom Deđorđom danima pratio novinarku u njenoj kući u Bidniji 2014. i 2015. uoči planiranog ubistva. Plan je bio da se novinarki prepriječi put dok se odvozila od kuće i da je Džejmi Vela ubije iz “kalašnjikova”.

Taj plan je propao zato što nije plaćeno 50.000 eura depozita od ukupnih 150.000 za likvidaciju.

Zbog toga su ubice odlučile da postupe drugačije drugi put, kada je Teuma predložio Alfredu Deđorđu novu zavjeru, koja je bila hitna jer se očekivalo da novinarka objavi “neke detalje”.

Muskat je i sa starom zavjerom povezao bivšeg policijskog inspektora, a kasnije advokata Davida Gata i bivšeg ministra Kardonu. Ponovio je da je ministar bio blizak sa braćom Deđorđo, koji su od njega dobijali informacije.

Muskat je rekao da je Gat došao u jedno stovarište u Marsi gdje su se sastajali on i braća Deđorđo, i rekao im da će se vidjeti sa Kardonom “zbog Dafne”. Na pitanje advokata Džejsona Azopardija da li su brinuli da će Kardona razotkriti zavjeru, Muskat je odgovorio odrično.

“Već smo se poznavali tako da smo bili sigurni da će on pomoći,” rekao je Muskat.

On je rekao i da je ministar bio umiješan u jedno drugo veliko krivično djelo od prije nekoliko godina.

Kardona je negirao te tvrdnje rekavši da je Muskatovo svjedočenje “čista zla fikcija”.

Karuana Galicija je u svojim blogovima razotkrivala korupciju u najvišim krugovima vlasti. Premijer Džozef Muskat (nije u srodstvu sa Vinsom Muskatom) primoran je na ostavku u decembru 2019. usljed optužbi da članovi njegove vlade pokušavaju da sabotiraju policijsku istragu povodom njenog ubistva.

Bonus video: