„Bog nikada nije probirljiv koga će blagosiljati“

Odluka Vatikana o zabrani blagoslova istopolnim zajednicama naišla je na prkos i oštre kritike pojedinih sveštenika

5788 pregleda 3 komentar(a)
Dvojica gej muškaraca na Trgu svetog Petra tokom protesta za vjerska prava gej osoba 2008. godine, Foto: Beta/AP
Dvojica gej muškaraca na Trgu svetog Petra tokom protesta za vjerska prava gej osoba 2008. godine, Foto: Beta/AP

Direktiva Vatikana kojom zabranjuje blagosiljanje istopolnih zajednica izazvala je prkos među pojedinim sveštenicima i ostavila pojedine biskupe u nedoumici kako da se ophode prema gej katolicima.

Dok konzervativci slave odluku, koju je u ponedjeljak saopštila vatikanska Kongregacija za doktrinu vjere, ona je u velikoj mjeri razočarala gej katolike, koji su vjerovali da će se tokom pontifikata pape Franja Crkva prema njima ophoditi pristupačnije.

„Stidim se u ime moje Crkve“, naveo je Johan Boni, rimokatolički biskup iz Antverpa u Belgiji, u komentaru za flamanski list „Standard“.

„Želim da se izvinim svima onima za koje je ova reakcija bolna i neshvatljiva... njihov bol prema Crkvi je danas i moj... Bog nikada nije bio probirljiv i škrt u blagosiljanju ljudi“, naveo je Boni.

Bonijeva reakcija je jedna od najoštrijih. Drugi, poput nadbiskupa Marka Kolridža iz Brizbejna, u Australiji, ukazuju na izazove sa kojima se Crkva danas suočava.

„Jedna stvar je reći da ne možemo da blagosiljamo istopolne zajednice. Hajde da se onda uhvatimo u koštac sa pitanjem na koji drugi način možemo uključiti istopolne parove“, kazao je Kolridž za katolički magazin „Tablet“. „Jednostavno nije dovoljno reći da ne možemo“.

Otac Džejms Martin, njujorški jezuita, kazao je da strahuje da bi odluka Vatikana mogla uticati na „neke LGBTQ katolike da napuste crkvu, nakon što se godinama osjećaju odbačeno i nepoželjno“.

U Njemačkoj, više od 10000 osoba, većinom sveštenika, do juče je potpisalo peticiju u kojoj tvrde da neće odbiti da daju blagoslov, kazao je Burkhard Hose, sveštenik koji je pokrenuo inicijativu pozivajući na „svešteničku neposlušnost“. Jedan disidentski ogranak rimokatoličkih sveštenika, koji predvodi kampanju neposlušnosti protiv Vatikana, saopštio je u utorak da će oni nastaviti da daju blagoslove istopolnim parovima.

„Mi, članovi Inicijative parohijskih sveštenika, duboko smo zgranuti novim rimskim dekretom kojim se zabranjuje blagosiljanje istopolnih parova koji se vole. Ovo je povratak u vremena za koja smo se nadali da su prevaziđena sa papom Franjom“, navodi se u saopštenju ove grupe sa sjedištem u Austriji. „Mi - u solidarnosti sa mnogima - nećemo odbiti nijedan zaljubljeni par koji traži blagoslov boga, koji dobijaju svakodnevno, uključujući i vjerske službe“. Inicijativa parohijskih sveštenika koju predvodi otac Helmut Šuler dugo je trn u oku Vatikana. Ova grupa se zalaže za promjenu crkvenih pravila kako bi sveštenici mogli da stupaju u brak i kako bi i žene mogle postati sveštenice. Inicijativa, koju je 2006. osnovalo devet sveštenika, tvrdi da ima oko 350 članova i više od 3000 pristalica.

Zabrana blagosiljanja istopolnih zajednica, koju je papa odobrio, iznenadila je mnoge od 1,3 milijarde vjernika Katoličke crkve jer on ima pomirljiviji stav prema gej osobama od bilo kojeg prethodnog pontifa. Imao je sastanke sa gej parovima, a poznata je njegova izjava iz 2013. godine „ko sam ja da sudim“ na pitanje o gej osobama koje traže boga i pokušavaju da žive po crkvenim pravilima.

Prema učenjima Katoličke crkve, homoseksualne tendencije nijesu grijeh, ali homoseksualni čin jeste.

Bil Donahju, predsjednik Katoličke lige sa sjedištem u SAD, koja zastupa konzervativne stavove, pozdravio je odluku Vatikana u saopštenju u kojem je takođe kritikovao biskupe u Njemačkoj koji su podržali blagoslove istopolnim parovima.

„Jedno je reći da sve osobe imaju isto dostojanstvo u očima boga; a potpuno drugo reći da je sve što oni rade prihvatljivo bogu. Status ljudi i ljudsko ponašanje nijesu identični“, kazao je on.

Kardinal Blejz Kjupih, nadbiskup Čikaga, kazao je da je razočaranje gej katolika „razumljivo“ i da Crkva sada treba da „udvostruči napore kako bi bila kreativna i uporna u traženju načina da ohrabri i primi sve LGBTQ osobe u našu porodicu vjere“.

Mada su Kolridž i Kjupih, za koje se smatra da su progresivni, pažljivo birali riječi, Tobajas Šafer pastor katedrale u Vormsu u Njemačkoj, nije krio svoju ljutnju.

„Ukoliko Crkva nema moć da pruži blagoslov uvijek kada je nekome potreban, zar onda ona nije napustila svoju suštinsku dužnost? Blagoslovi nijesu način izricanja moralne osude!“, objavio je Šafer na Fejsbuku, dodajući da će prkositi direktivi.

Bonus video: