Kako je izgubljen ruski satelit: Algoritam sistema za navigaciju dao netačnu informaciju

Ruska svemirska agencija je saopštila da je ovo neuobičajena situacija, navodeći da nije bio u pitanju kvalitet same konstrukcije satelita, već greška softvera
0 komentar(a)
Satelit, Rusija, Foto: Beta
Satelit, Rusija, Foto: Beta
Ažurirano: 12.12.2017. 09:52h

Gubitak satelita koji je lansiran krajem novembra sa kosmodroma Vastočni, uzrokovan je pogrešnim proračunom navigacije, saopštila je danas ruska svemirska agencija Roskosmos.

Rusija je 28. novembra izgubila kontakt sa satelitom koji je lansiran nekoliko sati ranije sa kosmodroma na ruskom Dalekom istoku.

"Algoritam sistema za navigaciju dao je netačnu informaciju o kretanju pošto se satelit odvojio od rakete", naveo je Roskosmos i dodao da je zbog toga satelit uradio rotaciju u pogrešnom smjeru što je dovelo do njegovog gubitka.

Ruska svemirska agencija je dodala da je to neuobičajena situacija, navodeći da nije bio u pitanju kvalitet same konstrukcije satelita, već greška softvera.

Meteorološki satelit je poletio bez problema na raketi Sojuz, ali nije uspio da dođe do predviđene orbite.

Sljedeće lansiranje Sojuza predviđeno je za 22. decembar.

Ruuska svemirska industrija doživjela je niz neuspjeha 2015. godine, među kojima su gubitak svemirskog teretnog broda "Progres" i neuspjelo lansiranje rakete "Proton" s telekomunikacionim satelitima.

Rusija je prošle godine otvorila kosmodrom Vastočni. Planirano je da to bude glavni ruski kosmodrom i za civilnu upotrebu, što bi smanjilo zavisnost ruske svemirske industrije od kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Bonus video: