Institut: Astrazeneka možda koristila zastarele podatke u kliničkim probama u SAD

Vakcina švedskobritanske kompanije AstraZeneka je efikasna 79 odsto u sprječavanju simptoma kovida 19 kod opšte populacije i 100 odsto u sprječavanju teških oblika bolesti i hospitalizacije, saopštila je kompanija poslije obavljenih kliničkih proba

6422 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Laboratorija Astrazeneka je možda koristila "zastarele" podatke za vrijeme kliničkih proba svoje vakcine protiv kovida-19 u SAD, navodi se u saopštenju američkog instituta izdatog noćas.

Grupa za nadzor je izrazila "zabrinutost" da je Astrazeneka "mogla da koristi zastarele informacije tokom tih proba" u SAD što "je moglo da dovede do nepoptune procjene efikasnosti" vakcine, saopštio je američki Nacionalni institut za infektivne bolesti (NIAID) koji nadzire kliničke probe vakcina.

"Pozivamo kompaniju da radi sa Upravom za nadzor podataka i sigurnosti (DSMB) da procijeni efikasnost podataka i da osigura da najprecizniji, najnoviji i najefikasniji mogući podaci budu objavljeni što je prije moguće, dodaje se u saopštenju.

Laboratorija Astrazeneka sinoć je branila svoju vakcinu navodeći da je ona efikasna do 80 odsto protiv kovida-19 kod starijih osoba i da ne povećava rizik od ugrušaka poslije kliničkih proba treće faze sprovedenih u SAD sa 32.449 učesnika.

Vakcina švedskobritanske kompanije AstraZeneka je efikasna 79 odsto u sprječavanju simptoma kovida 19 kod opšte populacije i 100 odsto u sprječavanju teških oblika bolesti i hospitalizacije, saopštila je kompanija poslije obavljenih kliničkih proba.

Ovog mjeseca više zemalja prekinulo je upotrebu Astrazenekine vakcine iz straha da ne stvara ugruške krvi koji mogu ponekad biti i smrtonosni. Prošlog četvrtka Evropska agencija za ljekove je ocijenila da je to bezbjedna i efikasna vakcina i više zemalja je nastavilo da vakciniše stanovništvo sa njom.

Bonus video: