Poljskom piscu prijeti zatvor: Predsjednika nazvao "moronom"

Žulčik je u ponedjeljak na Fejsbuku napisao da je okružni tužilac u Varšavi podigao optužnicu protiv njega na osnovu člana u krivičnom zakonu o vrijeđanju šefa države i da vjeruje da je on, "poslije dugo vremena, prvi pisac kome se sudi u ovoj zemlji (Poljskoj) zbog nečega što je napisao"

9400 pregleda 5 komentar(a)
Žulčik, Foto: Screenshot/Youtube
Žulčik, Foto: Screenshot/Youtube

Poljskom piscu Jakubu Žulčiku (37) prijeti kazna do tri godine zatvora jer je na društvenim mrežama predsjednika Republike nazvao "moronom".

Žulčik je kritikovao reagovanje poljskog predsjednika Andžeja Dude - bliskog saveznika bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, na pobjedu sadašnjeg šefa američke države, Džozefa Bajdena na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Žulčik je u ponedjeljak na Fejsbuku napisao da je okružni tužilac u Varšavi podigao optužnicu protiv njega na osnovu člana u krivičnom zakonu o vrijeđanju šefa države i da vjeruje da je on, "poslije dugo vremena, prvi pisac kome se sudi u ovoj zemlji (Poljskoj) zbog nečega što je napisao".

Žulčik je najpoznatiji po romanu koji je pretvoren u kriminalističku seriju HBO "Blinded by the Lights".

Optužnica je podignuta po prijavi privatnog lica, a Dudin predstavnik, Blažej Spihalski, rekao je danas da ni predsjednik ni njegov kabinet nisu stranke u tom postupku i da nisu zahtijevali optužnicu protiv pisca.

I ranije je bilo postupaka protiv građana zbog vrijeđanja prethodnih poljskih predsjednika jer to omogućava široka definicija uvrede u zakonu.

Novčane kazne ili društveno koristan rad, a ne zatvor, obično su kazne za to.

Optužnica protiv pisca došla je u vrijeme koje mnogi vide kao doba erozije demokratskih standarda u Poljskoj otkako je desničarska populistička stranka "Zakon i pravda" osvojila vlast 2015.

Kritičari optužuju vlasti da agresivno koristi tužilaštvo u korist svoje vlasti.

Sporni piščev komentar odnosi se na čestitku Dude na Tviteru poslije izborne pobjede Bajdena 7. novembra.

Dok su mnogi drugi evropski lideri Bajdenu već tada čestitali pobjedu, Duda mu je čestitao samo "uspješnu predsjedničku kampanju" i poručio da čeka zvaničnu potvrdu rezultata izbora: "Dok čekamo nominaciju na Izbornom kolegijumu, Poljska je odlučna da održi na visokom nivou visokokvalitetno strateško partnerstvo PL-SAD da bi savezništvo bilo još jače".

U Poljskoj su tada Dudu kritikovali jer je porukom aludirao da Bajdenova pobjeda nije konačna i da bi Izborni kolegijum i Kongres SAD mogli da promijene rezultat.

Istog dana, pisac Žulčik je na Fejsbuku napisao da on koji je magistrirao Američke studije, nikada nije čuo za "nominaciju Izbornog kolegijuma" i da je Bajden, kandidat Demokrata, očigledno pobijedio na izborima.

"Džo Bajden je 46. predsjednik Sjedinjenih Država. Andžej Duda je moron", napisao je tada pisac koji je zbog toga sada optužen.

Bonus video: