Zaudara na fašizam: Italijanski ministar hoće da prebrojava Rome

"Italijani i bezbjednost na prvom mjestu", poručio je Salvini kritičarima koji su kazali da se radi o predlozima koji podsjećaju na italijanske fašističe režime iz prvog dijela 20. vijeka
4 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.06.2018. 09:32h

Novi ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je obećao da će sprovesti cenzus Roma u Italiji i iz zemlje izbaciti one koji nemaju validne dozvole.

"Italijani i bezbjednost na prvom mjestu", poručio je Salvini kritičarima koji su kazali da se radi o predlozima koji podsjećaju na italijanske fašističe režime iz prvog dijela 20. vijeka.

Iako je antimigracioni talas omogućio Salviniju da dođe do političke moći, posljednji plan ga je doveo u sukob sa koalicionim partnerom iz pokreta "Pet zvjezdica", Luiđijem Di Majom.

Di Majo je ideju o registru Roma proglasio neustavnom, a prethodnu verziju tog plana koju je sastavio Silvio Berluskoni su odbacili italijanski sudovi.

Procjenjuje se da u Italiji živi od 120 do 180 hiljada Roma, a da državljanstvo ima pola od tog broja, a da su ostali apatridi i da zato ne mogu biti izbačeni iz države.

Da Salvinijive namjere "zauduraju" na Musolinijev fašizam, govori i njegova izjava da "nažalost moraju da zadrže Rome koji su državljani Italije".

Bonus video: