Mađarska žarište trećeg talasa

U Poljskoj je za 24 sata prijavljeno skoro 30 hiljada novozaraženih i 575 smrtnih slučajeva

7219 pregleda 4 komentar(a)
Iz hotela u Pragu gdje su smješteni zaraženi beskućnici, Foto: Reuters
Iz hotela u Pragu gdje su smješteni zaraženi beskućnici, Foto: Reuters

Mađarske bolnice su pod ogromnim pritiskom usljed porasta broja zaraženih koronavirusom i ta država je postala žarište trećeg talasa pandemije koji je snažno pogodio centralnu Evropu.

Mađarska je ove nedjelje prestigla Češku Republiku kao država sa najvećim dnevnim brojem smrtnih slučajeva po glavi stanovnika, što eksperti pripisuju širenju puno zaraznijeg britanskog soja, koji je prisutan u većini prijavljenih slučajeva i inficira čitave porodice.

U tom regionu se takođe nalaze brojne velike fabrike gdje rad na daljinu nije bio moguć, a vlade ovoga puta nisu bile voljne da brzo uvode zaključavanje iz straha od još jednog udarca za ekonomije nakon prošlogodišnje recesije, navodi Rojters.

Dok je broj novozaraženih u Češkoj Republici i Slovačkoj počeo da opada, Poljska je prijavila rekordan broj novih slučajeva, blizu 30.000. Tamošnja vlada je saopštila da razmatra slanje kovid pacijenata iz oblasti gdje su bolnice preopterećene u one sa više slobodnih kreveta. Očekuje se da danas budu obavljene nove restrikcije, a ministar zdravlja i Katolička crkva su pozvali sveštenike da ograniče crkvena okupljanja za Uskrs.

“Molim vas da učinite sve što je moguće da izbjegnete zarazu i izbjegnete odlazak u bolnicu jer su bolnice pod izuzetnim pritiskom”, rekla je glavna mađarska zdravstvena zvaničnica Sesilija Miler.

On ja kazala da je oko 500 volontera - studenata medicine i obučenog medicinskog osoblja - priskočilo u pomoć bolnicama nakon vladinog apela. Rojters navodi da je ranije ovog mjeseca, oko 4.000 medicinskih radnika napustilo sistem javnog zdravstva zbog reformi koje je započela vlada Viktora Orbana, što je pogoršalo višegodišnji nedostatak medicinskog osoblja.

U Mađarskoj, koja je prva u EU po uvozu vakcina i imunizaciji po glavi stanovnika, barem jednu dozu je primilo 1,7 milion stanovnika, ali to još nije dovoljno.

“Iz nekog razloga, većina država istočne Evrope je omanula u borbi protiv pandemije”, kaže češki sociolog Daniel Prokop.

On je u članku koji je objavljen ove nedjelje naveo da je rad na licu mjesta uobičajeniji u centralnoj Evropi zbog fabrika koje su tamo smještene, uključujući velike proizvođače automobila. To je dovelo da porasta broja zaraženih.

Niža primanja su takođe razlog zbog kojeg je više ljudi primorano da radi iako to znači da će sebe ili druge izložiti zarazi, rekao je Prokop.

Bonus video: