Navaljni: U zatvoru mi ne daju da spavam, noću me bude i do osam puta

Njegova advokatica Olga Mihajlova rekla je da Navaljni trpi jake bolove u leđima i desnoj nozi i da ona strahuje za njegov život

12258 pregleda 8 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tvrdi da ga njegovi tamničari podvrgavaju mučenju tako što mu ne dozvoljavaju da spava, zbog čega se požalio zatvorskoj upravi.

"Čuvari mi uskraćuju spavanje, radi se de facto o obliku mučenja", napisao je Navaljni u pismu, dodavši da ga čuvari u toku noći bude i do osam puta. Traži da mu se pruži medicinska njega, prenosi Hina.

Njegovi pristalice upozoravaju da mu se zdravstveno stanje iz dana u dan pogoršava.

Njegova advokatica Olga Mihajlova rekla je da Navaljni trpi jake bolove u leđima i desnoj nozi i da ona strahuje za njegov život. Potvrdila je da mu je u javnoj bolnici urađena magnetna rezonanca, ali da još uvijek nije postavljena dijagnoza. Navaljni zasad prima samo lijekove protiv upale i kreme, prema riječima Mihajlove.

Navaljni je uhapšen u januaru čim se vratio u Moskvu nakon petomjesečnog liječenja u Njemačkoj zbog trovanja za koje optužuje Kremlj. Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica za koje smatra da su politički motivisane.

U februaru je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog prevare iz 2014., nakon čega je odveden u zatvor u Pokrovu, 100 kilometara od Moskve. Njegovo hapšenje podstaklo je velike proteste širom zemlje, na koje su vlasti odgovorile s više od 11.000 hapšenja.

Bonus video: