UKAZALI I NA LOŠE USLOVE ZA RAD

Rumunski policajci demonstrirali zbog smanjenja primanja

Smanjenja primanja su dio šire budžetske štednje koalicione vlade koju predvodi premijer Florin Kicu iz desničarske Nacionalno-liberalne stranke koja je na vlast došla u decembru

2774 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stotine policajaca protestovale su u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu, zbog smanjenja primanja i loših uslova rada.

Okupili su se ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova gdje su trubili, duvali u pištaljke i palili dimne rakete u bojama rumunske zastave - plavo-žuto-crveno, da bi izrazili gnijev zbog dvogodišnjeg zamrzavanja plata, smanjenja penzija i neprihvatljivih uslova rada.

"Čak 3.000 policijskih stanica ima WC-e napolju, u dvorištu, a nemaju tekuću vodu", rekao je za AP Kosmin Andreika, predsjednik policijskog sindikata Europol.

Smanjenja primanja su dio šire budžetske štednje koalicione vlade koju predvodi premijer Florin Kicu iz desničarske Nacionalno-liberalne stranke koja je na vlast došla u decembru.

Prije nekoliko dana, sindikat Europol objavio je na internetu fotografiju gomile maltera koji je otpao s plafona policijske stanice u sjevernom gradu Botošaniju, i oštetio dokumenata i opremu, ugrožavajući živote policajaca.

Demonstracije, koje su organizovala dva policijska sindikata, održane su na Dan rumunske policije, koja je ove godine navršila 199 godina od formiranja.

Kao i drugi demonstranti, Ioan Ćanarau, potpredsjednik sindikata Europol, prisustvovao je demonstracijama noseći okove na nogama.

"Protestujemo s lancima na nogama zato što se osjećamo vezani i zato što ne možemo da građanima ponudimo dobru policijsku zaštitu", rekao je Canarau.

Rumunski ministar unutrašnjih poslova nije odgovorio na zahtjeve da odgovori na tvrdnje policijskog sindikata.

Preporučujemo za Vas