"u poljskoj oboren rekord dnevnog rasta broja novozaraženih"

Varšava: U bolnice oboljele od koronavirusa primaju samo kad neko umre

Za poslednja 24 časa u Poljskoj su preminula 443 pacijenta zaražena koronavirusom. Od marta prošle godine, u Poljskoj od oko 38 miliona stanovnika među kojima se koronavirusom zarazilo 2,18 miliona preminulo je 51.305 ljudi, saopštilo je poljsko Ministarstvo zdravlja

3002 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Poljskoj je u poslednja 24 sata ponovo oboren rekord dnevnog rasta broja novozaraženih od početka pandemije koji je dostigao 35.143 nova slučaja a u Varšavi je stanje tako kritično da u nekim bolnicama primaju nove kovid-19 pacijente tek kada neko umre, javljaju poljski mediji.

Za poslednja 24 časa preminula su 443 pacijenta zaražena koronavirusom. Od marta prošle godine, kada je izbila pandemija, u Poljskoj od oko 38 miliona stanovnika među kojima se koronavirusom zarazilo 2,18 miliona preminulo je 51.305 ljudi, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo zdravlja.

Bolnice, posebno u tri regiona, Mazovjeckom, Šleziji i Velikopoljskom vojvodstvu, na ivici su kolapsa a kako tvrde poljskim medijima iz službe hitne pomoći u Varšavi, bolnice primaju nove pacijente tek ako neko umre.

"Vozila hitne pomoći imaju problem da nađu mjesta za pacijente, a ovdje u Varšavi stanje je kritično. Moramo da shvatimo da je kritično i da neće biti bolje ni narednih dana, situacija će se samo pogoršavati. Uvijek se broj hospitalizacija povećava nekoliko dana ili čak i nedelju dana nakon porasta broja oboljelih. Sadašnja situacija je odraz stanja prije nedelju dana a tada je priraštaj bio za 9.000 manji", kazao je danas poljski ministar zdravlja Adam Njedjelski.

U bolnicama u Poljskoj trenutno je smješteno 27.779 kovid-19 pacijenata, a u teškom stanju na respiratorima je njih 2.730.

Od subote u Poljskoj na sljedećih 14 dana stupa na snagu novo pooštravanje mjera, zatvaraju se radnje sa namještajem i građevinskim potrepštinama, zatvaraju se frizerski i kozmetički saloni i obdaništa a u otvorenim radnjama važi pravilo jedan čovjek na 20m2, dok isto pravilo moraju da primjenjuju crkve i vjerske zajednice u Poljskoj.

"Obraćam se sa apelom sveštenicima i vjernicima da striktno poštuju sanitarne mjere tokom liturgija. Ljudi koji ne mogu lično da učestvuju u bogosluženju nek se povežu duhom sa crkvom, molitvama kod kuće ili preko živih prenosa", apelovao je danas predvodnik Episkopata Poljske katoličke crkve nadbiskup Stanjislav Gadecki.

Šef poljske policije Jaroslav Simčik najavio je da će ovog puta policija primijeniti odlučnu represiju prema Poljacima koji sanitarne mjere i lokdaun ne poštuju.

"Svi imamo odgovornost za to da prikočimo priraštaj novozaraženih i preminulih. U ovom trenutku upućujemo sve policajce na ulice. Kao prioritet imaju kontrolu kako se poštuju mjere", kazao je na konferenciji za novinare Simčik.

U uredbi o pooštravanju sanitarnih mjera koje će stupiti na snagu u subotu pojavila se i jedna o kojoj premijer Mateuš Moravjecki i ministar zdravlja Adam Njedjelski nisu juče obavijestili javnost na konferenciji za novinare. To je da od subote neće biti zabranjeno samo organizovanje okupljanja više od petoro ljudi, već će biti kažnjavani isto tako i učesnici i kad se poštuju mere kao razmak i zaštitne maske.

Preporučujemo za Vas