Vakcine Džonson i Džonson stižu u EU u aprilu

U drugom kvartalu ove godine biće isporučeno 55 miliona doza tog preparata, a još 120 miliona doza biće isporučeno od jula do septembra, rekao je komesar EU za unutrašnje tržište, Tijeri Breton

6734 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Zemlje EU će u aprilu dobiti prve količine vakcine protiv kovida-19 kompanije "Džonson i Džonson", najavio je danas komesar EU za unutrašnje tržište, Tijeri Breton.

U drugom kvartalu ove godine biće isporučeno 55 miliona doza tog preparata, a još 120 miliona doza biće isporučeno od jula do septembra, rekao je Breton.

On je to izjavio u Španiji gdje je posjetio fabriku u kojoj se pune ampule vakcinom belgijske farmaceutske firme "Jansen", ogranka američke farmaceutske kompanije "Džonson i Džonson".

Vakcina "Džonson i Džonson" koja se daje u samo jednoj dozi, te nije potrebna revakcinacija, jedna je od četiri vakcine odobrene za upotrebu u EU.

Breton je naveo da u zemljama EU 52 fabrike proizvode vakcine. One će ove godine proizvesti dvije do tri milijarde doza, čime će Eu postati vodeći svjetski proizvođač tih preparata. To će omogućiti da se 70 odsto stanovništva EU vakciniše do sredine jula.

Bonus video: