Merkel traži lokdaun za uskršnje praznike

Kancelarka preuzima komandu?

Angela Merkel smatra da njemačke pokrajine nedovoljno strogo sprovode mjere protiv pandemije. Zato pominje mogućnost promjene zakona. Armin Lašet, njen stranački šef i jedan od pokrajinskih premijera, oštro se protivi

7920 pregleda 1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: REUTERS
Angela Merkel, Foto: REUTERS

Savezna država i pokrajine zajedno – to je do sada proglašavano za devizu borbe protiv korone. To je značilo da se kancelarka Angela Merkel sastaje sa premijerima šesnaest pokrajina, dogovaraju šta da se radi, pa se pokrajine manje-više pridržavaju dogovora.

To nije išlo kao po loju. I danas su mjere širom Njemačke vrlo različite, ponegdje su škole otvorene, a negdje nisu, negdje se smije u butike, a drugdje ne smije. Nakon što je početkom marta dogovoreno postepeno popuštanje mjera, ali je onda broj registrovanih zaraza skočio, djeluje da su mjere širom Njemačke sve šarenije.

U nedelju uveče, u prajmtajmu, kancelarka je u emisiji poznate voditeljke Ane Vil počela da prijeti pokrajinama. Ako ne sprovode dogovoreno, Merkel i njena Vlada bi sami mogli da preuzmu dizgine.

Doduše, za to bi morao da bude promijenjen Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti koji sprovode pokrajine. Njime sada nije konkretno regulisano koje mjere kada treba uvesti.

Za promjenu tog zakona bila bi potrebna saglasnost parlamenta Bundestaga, ali i Bundesrata, vijeća u kojem su zastupljene pokrajine. Do sada se išlo na labaviji zakon, kako bi političari mogli da donose fleksibilne odluke.

No prema zakonu, i Savezna država smije da donosi „mjere protiv prenosivih bolesti opasnih po javno zdravlje“. Bundesrat bi morao biti uključen u mjeri u kojoj to pogađa recimo obrazovnu politiku, koja je u nadležnosti pokrajina.

Odgovor premijera

Armin Lašet, premijer najmnogoljudnije pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, kao da se osjetio pogođenim kritikom kancelarke. Odnedavno je međutim upravo Lašet njen partijski šef u Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU). Na konferenciji za novinare u ponedeljak on je kontrirao, rekavši da njegova pokrajina odrađuje „domaće zadatke“, te da govori u ime i Sarske oblasti i Šlezvig-Holštajna kojima takođe vlada CDU.

Širom zemlje traju pokušaji da se, uz upotrebu brzih testova, omogući rad restorana ili butika. U Sarskoj oblasti bi od iduće sedmice trebalo da se otvore i teretane i bioskopi, iako broj zaraženih raste.

Merkel je od početka sa skepsom gledala na popuštanja mjera. Na poslednjem sastanku s premijerima tražila je najtvrđi mogući lokdaun tokom uskršnjih praznika.

Lašet je pak branio blažu politiku. On pita čemu služi šest hiljada centara za testiranje u njegovoj pokrajini ako ljudi nemaju motiva da se testiraju? A odlazak u šoping ili restoran možda bi mogao da bude motiv. Uz to, kaže Lašet, tako bi se otkrilo više zaraženih i lakše prekinuli lanci infekcije.

On nije jedini kojem se ne dopada kancelarkina kritika. Iz Sarske kažu da popuštanje mjera nije eksperiment već način da se otkriju zaraze. Iz drugih pokrajina podsjećaju zvanični Berlin da je bio traljav u nabavci vakcina, što je u nadležnosti savezne države.

S druge strane, bavarski premijer Markus Zeder (CSU) – inače Lašetov konkurent za kancelarsku kandidaturu Demohrišćana (CDU/CSU) – podržao je Merkel. Isto su učinili iz Saksonije, Bremena i Hamburga.

Stranka Zelenih podržala je predlog da savezna država dobije više nadležnosti u borbi protiv pandemije i ponovila zahtjev da se formira krizni štab koji bi permanentno zasijedao.

Socijaldemokrate, manji partner u Vladi, pak cijelu debatu vide kao obaranje ruku među Demohrišćanima. „U ovoj zemlji sad nemamo vremena za haos kod njih“, saopšteno je. Umjesto toga, valja „brže vakcinisati, više testirati i izaći iz lokdauna“.