Pariz ne očekuje prije kraja juna odobrenje Sputnjika V u EU

Francuski državni sekretar za evropske poslove ukazao na ograničene proizvodne kapacitete ruske vakcine i kritikovao Moskvu da vakcinu koristi kao propagandno oružje na međunarodnoj sceni

3332 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V neće moći da bude odobrena u Evropskoj uniji "prije kraja juna", ocijenio je danas francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon (Clément Beaune).

On je pred odborom za evropske poslove francuskog Senata podsjetio da će prva faza ispitivanja ruske vakcine trajati najmanje do sredine juna.

"A onda je posljednji korak, mišljenje Evropske agencije za ljekove (EMA) za stavljanje u promet, što traje još nekoliko nedjelja. Dakle, to nije vakcina koja će biti odobrena prije kraja juna", rekao je francuski zvaničnik.

Prema njegovom mišljenju, EU bi u tom trenutku trebalo da ima na raspolaganju "mnogo više doza vakcina (drugih laboratorija) tako da će potreba biti mnogo manje hitna".

Kleman Bon je takođe ukazao na ograničene proizvodne kapacitete ruske vakcine i kritikovao Moskvu da vakcinu koristi kao propagandno oružje na međunarodnoj sceni.

"Postoje geopolitički akti ili reklamni trikovi koje naši ruski prijatelji koriste da bi pokazali u kojoj mjeri su prisutni u Evropskoj uniji. Ne budimo naivni, (oni imaju) strategiju podjela u EU koja za sada nije uspjela, utoliko bolje, osim nekoliko udaraca nožem", rekao je on.

Od 27 članica EU, samo su Mađarska, Slovačka i Češka za sada odlučile da koriste rusku vakcinu, ne čekajući da je EMA odobri.

Ostale zemlje, poput Njemačke, spremne su da koriste Sputnjik V, ali tek nakon odobrenja EMA.

"Ne isključujemo nijedno rješenje, ali nemojmo imati iluzije o ruskim ili kineskim vakcinama", rekao je francuski zvaničnik.

Bonus video: