Kapetan italijanske mornarice tvrdi da ga je muka natjerala da špijunira za Rusiju

Italija, koja je tradicionalno u boljim odnosima sa Moskvom od mnogih drugih zapadnih država, odmah je protjerala dvojicu ruskih diplomata i osudila navodnu špijunažu kao “neprijateljski čin”

10242 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kapetan italijanske mornarice koji je navodno predavao tajna dokumenta ruskom vojnom atašeu u zamjenu za novac, bio je u finansijskim problemima i mučio se da izdržava četvoro djece, kazala je njegova supruga italijanskim medijima.

Volter Biot (54) uhapšen je u utorak na jednom parkingu u Rimu nekoliko trenutaka pošto je viđen kako prima pet hiljada eura od ruskog zvaničnika u zamjenu za informacije koje su se nalazile na USB uređaju, rekao je jedan policijski izvor.

Italija, koja je tradicionalno u boljim odnosima sa Moskvom od mnogih drugih zapadnih država, odmah je protjerala dvojicu ruskih diplomata i osudila navodnu špijunažu kao “neprijateljski čin”.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da žali zbog protjerivanja, ali da ona nisu prijetnja za bilateralne odnose.

Biot, koji je suočen sa najmanje 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim za vojnu špijunažu, nije se oglašavao nakon hapšenja.

Povezani članci

01. April 2021.

Kapetan prodao informacije o NATO-u

U intervjuu za “Korijere dela sera”, njegova supruga Klaudija Karbonara je rekla da ne zna ništa o tome što se desilo, ali je dodala da Biot nije predao ništa kompromitujuće.

“Nije glup niti neodgovoran. Samo je bio očajan,” kazala je.

Karbonara, psihoterapeut, izjavila je da je velika porodica bila u finansijskim problemima i da nije mogla da sastavi kraj s krajem sa njegovom platom od tri hiljade eura mjesečno. Plaćali su hipoteku 1.200 eura mjesečno.

Biot, koji ima čin kapetana fregate, trenutno radi u odsjeku ministarstva odbrane za razvoj nacionalne bezbjednosne politike i upravljanje dijelom odnosa sa italijanskim saveznicima, prenio je Rojters.

Ruski zvaničnik je imao diplomatski imunitet pa nije mogao biti zadržan, ali je on jedan od muškaraca koje je protjeralo italijansko ministarstvo spoljnih poslova.

Ruska novinska agencija Nova je objavila da su se dvojica Rusa koji su radili u kancelariji vojnog atašea juče vratili avionom iz Rima u Moskvu, i imenovala ih kao Dmitrija Ostroukova i Alekseja Nemudrova.

BBC ocjenjuje da će ovaj slučaj povećati zabrinutost da je Italija postala tajni prolaz za ilegalne ruske aktivnosti u EU.

Italija je i članica NATO, a prema nekim izvještajima, dio predatog materijala se odnosi na zapadnu vojnu alijansu.

Bonus video: