Britanija: Sedmoro preminulih od tromba nakon primljene vakcine AstraZeneke

Od datih 18,1 milion doza vakcine prijavljena 22 slučaja cerebralne venske tromboze i osam drugih slučajeva tromboze

14357 pregleda 64 reakcija 2 komentar(a)
Vakcinacija u Londonu, Foto: Reuters
Vakcinacija u Londonu, Foto: Reuters

Od ukupno 30 slučajeva sa krvnim ugrušcima prijavljenih u Velikoj Britaniji poslije dobijanja antikovid vakcine Astrazeneke umrlo je sedam osoba, saopštila je danas britanska agencija za ljekove (MHRA).

Od 30 slučajeva sa ugrušcima zabilježinih zaključno sa 24. martom, „nažalost sedam je umrlo“, navela je britanska agencija u saopštenju proslijeđenom agenciji Frans pres.

Agencija je precizirala da su od datih 18,1 milion doza vakcine do tog datuma prijavljena 22 slučaja cerebralne venske tromboze i osam drugih slučajeva tromboze.

„Naše dubinsko proučavanje tih slučajeva se nastavlja“, rekla je direktorka agencije Džun Rejn u saopštenju navodeći da neki sličan slučaj nije prijavljen za vakcinu Fajzer/Biontek.

„Prednosti vakcine Astrazeneke u sprječavanju infekcije kovida-19 i njenih komplikacija i dalje daleko nadmašuju rizike i ljudi treba da prime tu vakcinu kada su pozvani da to urade“, dodala je ona.

U mišljenju objavljenom juče o sekundarnim efektima vakcina datim u Britaniji, britanska agencija je navela da je „rizik od takvog tipa krvnih ugrušaka vrlo mali“.

Uopštenije agencija je navela da „broj i priroda neželjenih efekata prijavljenih do sada nisu neuobičajeni u poređenju sa drugim tipovima vakcina u upotrebi“.

Vakcina Astrazeneka koja je razvijena zajedno sa univerzitetom Oksford, pod sumnjom je u više zemalja poslije prijave ozbiljnih slučajeva formiranja trombova.

Francuska agencija za ljekove (ANSM) saopštila je juče da je od početka vakcinacije u Francuskoj bilo 12 slučajeva krvnih ugrušaka poslije vakcine Astrazeneke, i ukupno četiri smrtna slučaja od rijetkih oblika tromboze.

Sredinom marta Evropska agencija za ljekove ocijenila je da je vakcina Astrazeneke „sigurna i efikasna“ i da „nije povezana“ s većim rizikom od tromboze. Evropska agencija je navela u srijedu da nije našla nijedan konkretan faktor rizika kao što su starost, pol ili prethodna oboljenja.

Bonus video: