VIDEO Šefica Evropske komisije ostala bez stolice

Na razgovorima sa Erdoganom i Mišelom, Ursula fon der Lajen ostala da stoji

18461 pregleda 14 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Reuters
Sa sastanka, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bila ja iznenađena kada je ostala bez stolice na sastanku dvoje zvaničnika Evropske unije sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i zatražila je da se takav incident ne ponovi.

Na snimku sa sastanka u Ankari se vidi da prva žena na čelu izvršnog tijela EU, jedina žena na razgovorima, gestikulira u nevjerici kada su Erdogan i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel zauzeli dva centralna mjesta, a ona ostala da stoji.

Fon der Lajenova je morala da sjedne na kauč sa strane.

"Predsjednica Komisija je bila vidno iznenađenja," rekao je portparol EK Erik Mamer.

On je dodao da je Fon der Lajenovoj trebalo da bude obezbijeđeno isto mjesto kao i Mišelu i Erdoganu.

"Predsjednica očekuje da institucija koju predstavlja bude tretirana kako protokol nalaže i stoga je od svog tima tražila da uspostavi sve odgovarajuće kontakte kako bi se osiguralo da se takav incident ubuduće ne ponovi," saopštio je portparol.

Članica Evropskog parlamenta Sofija int Veld postavila je pitanje zašto Mišel nije reagovao.

"Kakav diplomatski fijasko," objavila je na Tviteru Violeta Bulc, bivša komesarka EU.

"Namjera Turske nije bila nepoštovanje. Ona je priredila veoma ljubazan doček za oboje zvaničnika i striktno se pridržavala međunarodnog protokola", rekao je zvaničnik EU koji je želio da ostane anoniman.

Kada je turski lider bio u Briselu na razgovorima sa šefovima Komisije i Evropskog savjeta, bile su obezbijeđene tri stolice.

Mamer je rekao da je Fon der Lajenova odlučila da "ne pravi pitanje od toga" i da je u razgovorima potegla pitanje ženskih prava i Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama iz koje se Turska povukla pošlog mjeseca.

Šefica EK je poručila da je Turska poslala "pogrešan signal" izlaskom iz te konvencije.

Odnosi između Brisela i Ankare su napeti otkad je pokušaj puča 2016. podstakao obračun sa građanskim pravima u Turskoj, ali sada rade na opreznom otopljavanju.

"Došli smo u Tursku da našim odnosima damo novi zamah i u tom pogledu smo imali zanimljiv prvi sastanak sa predsjednikom Erdoganom," izjavila je Fon der Lajenova.

Bonus video: