2,5 miliona doza

Njemačka pokrajina kupuje rusku vakcinu Sputnjik, čeka odobrenje EMA-e

Memorandum uključuje mogućnost uvoza i lijeka, rekao je Holetschek, dodajući: "To je veoma efikasna vakcina"

5371 pregleda 2 komentar(a)
Sputnjik V, Foto: Reuters
Sputnjik V, Foto: Reuters

Njemačka pokrajina Bavarska potpisala je sporazum o kupovini 2,5 miliona doza ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V nakon što je odobre evropski regulatori.

Markus Soeder, premijer ove pokrajine na jugoistoku Njemačke, rekao je 7. aprila da je Bavarska potpisala memorandum o razumijevanju za snabdijevanjem Sputnjikom V.

Ako vakcinu Sputnjik V odobri Evropska agencija za ljekove (EMA), Bavarska će dobiti oko 2,5 miliona doza putem kompanije koja će proizvoditi vakcinu u bavarskom gradu Illertissen, rekao je Soeder.

Proizvodnja u Illertissenu mogla bi započeti ove godine, rekao je Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek.

Memorandum uključuje mogućnost uvoza i lijeka, rekao je Holetschek, dodajući: "To je veoma efikasna vakcina."

EMA trenutno razmatra upotebu vakcine Sputjnik V u EU. Očekuje se da će stručnjaci EMA-e otputovati u Rusiju kasnije ovog mjeseca kako bi se dodatno informisali o proizvodnji i skladištenju vakcine.

Sputnjik V nadomak Evropske unije

Rusija je odobrila Sputnjik V za upotrebu u avgustu 2020. godine, čime je postala prva odobrena vakcina protiv COVID-a 19 iako medicinska ispitivanja tada još nisu bila završena.

EMA će istražiti ta ispitivanja i jesu li slijedila "dobru kliničku praksu", izvještava Financial Times 7. aprila, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s postupkom odobrenja EMA-e.

Izvori su rekli da postoji etička zabrinutost zbog načina na koji je Sputnjik V testiran prije puštanja u širu upotrebu.

Njemačka vlada, koja se suočila s kritikama zbog sporog uvođenja vakcine u borbu s isporukama, rekla je prošlog mjeseca da će biti otvorena za upotrebu Sputnjika V ako to odobri EMA.

Alžir je takođe objavio vijest o Sputniku V 7. aprila, rekavši da će u septembru započeti proizvodnju vakcine u partnerstvu s Moskvom.

Proizvodnja će biti namijenjena afričkim zemljama, rekao je alžirski ministar farmaceutske industrije 7. aprila.

Ova sjevernoafrička zemlja, koja je već primila 50.000 doza Sputnjika V, izjavila je u februaru da pregovara s Rusijom o proizvodnji vakcine.

Vakcina će se proizvoditi u partnerstvu s državnom firmom farmaceutskih proizvoda Saidal, koja će dobiti pomoć iz indijske laboratorije specijalizovane za proizvodnju vakcina, rekao je Benbahmed.

"Tri odbora rade na transferu tehnologije koju pruža ruska strana," rekao je Benbahmed. "Alžir će imati svoj udio i odgovornost u vakcinaciji afričkog stanovništva."