Kremlj: Putin i Merkelova zabrinuti eskalacijom na istoku Ukrajine

Putin je insistirao na odgovornosti Kijeva "čije su provokacije usmjerene na namjerno pogoršanje situacije na liniji kontakta"

8210 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel "zabrinuti su zbog eskalacije tenzija" na istoku Ukrajine, saopštio je danas Kremlj nakon telefonskog razgovora dvoje zvaničnika.

Putin je insistirao na odgovornosti Kijeva "čije su provokacije usmjerene na namjerno pogoršanje situacije na liniji kontakta".

Ukrajinci i Zapadnjaci, međutim, optužuju proruske separatiste i Moskvu da izazivaju sukobe i tenzije.

Prema Kremlju, dvoje lidera pozvalo je na "uzdržanost i aktiviranje pregovaračkog procesa", dok su mirovni pregovori Ukrajine i Rusije, uz francusko-njemačko posredovanje, zapali u ćorsokak.

Posljednji samit je održan u decembru 2019. godine i od tada nije zabilježen nijedan konkretan politički napredak, a novi sastanci nisu planirani.

Kijev i zapadni saveznici optužuju Moskvu za gomilanje vojske na granici, a separatiste za izazivanje gotovo svakodnevno oružanih incidenata.

Dvoje lidera razgovaralo je i o pritvorenom ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, sukobu u Siriji i situaciji u Libiji.

Bonus video: