Otvoren najveći češki centar za vakcinaciju, čeka se na vakcine

“Centar će u potpunosti krenuti početkom maja, jer trenutno nema dovoljno vakcina da bi mogao raditi punim kapacitetom”, rekao je premijer ove zemlje Andrej Babiš

5452 pregleda 0 komentar(a)
Češka- Centar za vakcinaciju, Foto: Reuters
Češka- Centar za vakcinaciju, Foto: Reuters

Najveći centar za vakcinaciju protiv Covid-19 otvoren je u Češkoj Republici u petak 9. aprila, ali neće biti u potpunosti funkcionalan do maja dok ova zemlja teško pogođena pandemijom čeka vakcine.

Vlada se našla na udaru kritika zbog svog postupanja sa pandemijom, uključujući i neuspjeh da naruči što više vakcina u okviru programa Evropske unije.

Nakon prepirke u Briselu oko distribucije dodatnih vakcina među državama članicama, predviđa se da će Česi do sredine godine zaostajati za ostalim stanovnicima Unije.

Zemlja koja ima 10,7 miliona stanovnika ima najveći broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u svijetu, navode podaci Our World in Data, dok broj zaraženih tek počinje da opada uprkos mjerama zatvaranja i kretanja koje su na snazi već neko vrijeme.

Do sada je od posljedica Covid-19 u Češkoj preminulo 27.617 osoba. U četvrtak je prijavljeno 5.245 slučajeva zaraženih, što je najmanji dan tokom sedmice od sredine decembra. Od marta 2020. prijavljeno je 1,57 miliona slučajeva zaraženih koronavirusom.

Centar za vakcinaciju u praškoj O2 Areni trebao bi biti ključna komponenta u pojačavanju vakcinacije, ali se suočava sa trosedmičnim kašnjenjem prije no što počne sa kapacitetom od 7.000 dnevno.

“Centar će u potpunosti krenuti početkom maja, jer trenutno nema dovoljno vakcina da bi mogao raditi punim kapacitetom”, rekao je premijer ove zemlje Andrej Babiš.

Do sada je u Češkoj dato 1,97 miliona doza vakcina, uključujući 663.006 osoba koje su dobile obije doze. U četvrtak je dato 58.928 vakcina, što je najveći broj vakcina u jednom danu.

Bonus video: