Peskov isključio mogućnost rata s Ukrajinom: Niko ne želi da krene tim putem

Ruske vlasti smatraju da su sukobi na istoku Ukrajine između tamošnjih snaga bezbjednosti i proruskih pobunjenika građanski rat, dok Kijev i Zapad tvrde da je očigledna podrška Rusije separatistima u Ukrajini

7837 pregleda 9 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u blizini Donjecka, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u blizini Donjecka, Foto: Reuters

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov isključio je danas mogućnost rata sa Ukrajinom, koja je nekoliko dana zabrinuta zbog pojačanja ruskih snaga na njenoj granici.

"Naravno, niko ne želi da krene putem rata i niko ne prihvata mogućnosti takvog rata. Niko ne prihvata ni mogućnost građanskog rata u Ukrajini", rekao je Peskov za rusku televiziju Rosija 1.

Ruske vlasti smatraju da su sukobi na istoku Ukrajine između tamošnjih snaga bezbjednosti i proruskih pobunjenika građanski rat, dok Kijev i Zapad tvrde da je očigledna podrška Rusije separatistima u Ukrajini.

Moskva je to u nekoliko navrata demantovala.

Posljednjih dana raste zabrinutost zbog jačanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom.

Kremlj nije demantovao tu informaciju ali uvjerava da gomilanje ruskih snaga ne predstavlja prijetnju, dok Kijev to smatra provokacijom usmjerenom pogoršanju situacije u istočnoj Ukrajini.

Od početka godine u tim sukobima, započetim 2014. godine, poginulo je 26 ukrajinskih vojnika, a tokom 2020. godine 50 vojnika.

"Rusija ulaže sve moguće napore da pomogne u rješavanju tog sukoba", rekao je Peskov.

Bonus video: